Унгария ще приеме еврото, ако Орбан загуби изборите?

Министър-председателят на страната е изправен пред първата си тежка надпревара за преизбиране

19.01.2022 | 23:12 Редактор: Жаклина Иванова
Унгария ще приеме еврото, ако Орбан загуби изборите?

Унгарският опозиционен алианс, ако спечели изборите на 3 април, ще постави страната на път за приемане на еврото в рамките на пет години, каза кандидатът за премиер на опозицията Петер Марки-Зай пред телевизия ATV.

Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан, който се издигна на власт в изборите през 2010 г., е изправен пред първата си тежка надпревара за преизбиране, тъй като шест опозиционни партии формираха единен фронт, за да отстранят него и управляващата му партия "Фидес".

Шестпартийният опозиционен блок включва Демократическата коалиция, социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега дясноцентристка "Йобик".

Тя се ръководи от Марки-Зай, католически консерватор и баща на седем деца, който казва, че Унгария трябва да засили връзките си с ЕС, да приеме еврото и да се присъедини към Европейската прокуратура, за да изкорени корупцията.

"Бихме искали да въведем еврото в рамките на пет години“, каза Марки-Зай пред ATV.

Някои от съседите на Унгария като Словакия и Словения вече са приели еврото. Унгария няма официална целева дата за въвеждане на общата европейска валута.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК