Забраняват добавката E171 в храните - вероятно е канцерогенна

Титановият двуокис е огромен бизнес

19.01.2022 | 12:52 Редактор: Теодора Патронова
Забраняват добавката E171 в храните - вероятно е канцерогенна

Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите. Когато към сладкишите, десертите, готовите супи, печивата и сосовете се добави E171 – всички те изглеждат по-блестящи, по-пресни и хрупкави.

Индустрията  се възползва от силната яркост и добрите покривни качества на белия пигмент, който се среща и в множество козметични продукти, като например паста за зъби, където се крие под обозначението CI77891. Намираме го и в редица медикаменти, слънцезащитни кремове, лепила и гумени изделия, в лакове и бои, дори в бетона и хартията.

Производството на титанов двуокис е огромен бизнес – световното производство е между 4 и 5 милиона тона, от които само в Европа се произвеждат малко повече от един милион тона. Хранително-вкусовата промишленост на европейския пазар ще трябва обаче да се откаже изцяло от тази добавка, защото след дългогодишни преговори Еврокомисията забрани в средата на януари 2022 г. храните в ЕС да съдържат титанов двуокис – поради евентуалното му канцерогенно действие.

Докато европейските институции за сигурност на храните изпитват силни съмнения относно вредното въздействие на титановия двуокис, най-важните производители на тази субстанция в Европа защитават точно противоположното мнение. Те твърдят, че позицията на EFSA се основава на нереалистични предположения, а използваните в тестовете материали нямали представителен характер, пише DW.

Обявената от Еврокомисията забрана на титановия двуокис ще влезе в сила след половин година, но се отнася само да хранителните продукти. В останалите той ще може да се влага и занапред. Само че широко използваният омекотител навярно създава рискове за здравето не само в храните.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК