САЩ се стреснаха от руските войски в Беларус и евентуално разполагане на ядрени оръжия

Обемът на силите на Русия, пристигащ в страната, бил извън очакваното

19.01.2022 | 10:00 Редактор: Теодора Патронова
САЩ се стреснаха от руските войски в Беларус и евентуално разполагане на ядрени оръжия

Съединените щати се безпокоят, че пристигането на руски войски в Беларус за съвместни учения може да доведе до постоянно присъствие, включващо разполагане на ядрени оръжия в страната, предаде АФП, позовавайки се на висш служител на Държавния департамент.

Официалният представител, пожелал анонимност, каза, че обемът на руските сили, пристигащ в Беларус, е "отвъд очакваното, което би се очаквало за нормално учение".

Той каза още, че промените в конституцията на Беларус, за които се очаква референдум през втората половина на февруари, могат да направят руското военно присъствие постоянно.

"Тези проектопоправки на конституцията може би издават беларуските планове да позволи разполагането на руски конвенционални и ядрени сили на нейна територия", каза служителят на Държавният департамент. И предупреди, че това би представлявало "предизвикателство за европейската сигурност, което може да изисква отговор", съобщи БНР.

"С течение на времето Лукашенко все повече разчита на Русия за всякакъв вид подкрепа. И ние знаем, че тази подкрепа не е безплатна. Ясно е, че Русия се възползва от уязвимостта на Лукашенко", изтъкна анонимният служител.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Тия не се стряскат така лесно Сигнализирай за неуместен коментар