Sputnik V е 75% ефективна срещу Омикрон?

В случай на реваксинация със Sputnik Light ефективността се повишава до 100%

18.01.2022 | 12:33 Редактор: Жаклина Иванова
Sputnik V е 75% ефективна срещу Омикрон?

Директорът на Изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург каза, че ефективността на ваксината Sputnik V срещу коронавирусния вариант Омикрон е около 75%, предаде агенция ТАСС.

Според цифрите, споменати от Гинцбург по време на XVI Международен конгрес по репродуктивна медицина, като се вземе предвид "общото население", ефикасността на Sputnik V е 75%. В случай на реваксинация със Sputnik Light ефективността на ваксината срещу Омикрон се повишава до 100%.

"Намалението в ефективността на Sputnik V спрямо варианта Омикрон е осем пъти, което обаче все още е достатъчно за защита, докато намалението при другите ваксини е поне 21 пъти", посочи Александър Гинцбург и добави:

Днес можем да кажем, че имаме високоефективна ваксина, която при правилно използване под формата на бустер компонент може напълно да реши всички задачи за защита на нашето население.

Гунцбург добави, че при хора, които не са се ваксинирали с бустер, ефективността на Sputnik V след шест месеца е около 56-57%, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК