Украйна иска конкретни стъпки от НАТО за приемането ѝ в Алианса

"Агресивните стремежи на Русия само ще се увеличават", заяви вицепремиерът Олга Стефанишина

18.01.2022 | 11:32 Редактор: Жаклина Иванова
Украйна иска конкретни стъпки от НАТО за приемането ѝ в Алианса

Украйна очаква през следващите десет години от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) конкретни стъпки към приемането ѝ в Алианса. Това заяви вицепремиерът на Украйна по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина в интервю за германското издание Der Spiegel.

"За нас е важно да видим през следващите десет години конкретни стъпки за приемането на Украйна като член", каза тя. Вицепремиерът добави, че все още не е ясна точната дата на присъединяването на страната към НАТО.

Според Стефанишина "агресивните стремежи" на Русия само ще се увеличават, а влизането на Украйна в Алианса е решаващо средство за тяхното овладяване.

НАТО на срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. прие политическо изявление, че "Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на Алианса", но отказа да предостави на двете страни План за действие за подготовка за членство. А това е първата стъпка в правната процедура за присъединяване на държава към организацията, пише "Фокус".

През февруари 2019 г. Върховната Рада на Украйна одобри изменения в Конституцията, които фиксират стремежите на страната да се присъедини към НАТО. Украйна също получи статут на партньор на организация с разширени възможности.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК