САЩ: Не обмисляме санкции срещу България, но силно подкрепяме РСМ за ЕС

Вашингтон призовава за изчистване на различията между София и Скопие

18.01.2022 | 11:11 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Не обмисляме санкции срещу България, но силно подкрепяме РСМ за ЕС

Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия.

Това се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, разпространена от посолството на САЩ в България.

Реакцията идва, след като американският конгресмен Клаудия Тени заяви в интервю за македонската редакция на "Гласът на Америка", че санкциите срещу България биха били ефективно средство за отблокиране на процеса по присъединяването към общността на Скопие и Тирана.

Подобни действия от нейна страна имаше и преди два месеца. Тогава Тени, която в миналото е работела за Югославия, заедно с още 12 конгресмени изпратиха писмо на посланика ни във Вашингтон Тихомир Стойчев с призив да бъдат премахнати пречките.

"Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема", се посочва още в изявлението на Прайс.

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
ндру
преди 2 години
македония , румъния и украйна са били владение на българия поне 1000 години-там живеят българи родоотстъпници Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
До 1, аз предлагам да го направим и за руснаците. Все пак СССР първи забъркаха тази каша с помоща на другаря Георги Димитров, неговата съпруга - отявлена "македонка" и целия кръг фанатични русофили. По онова време българи са плакали със сълзи, за това че зорлем ги пишат "македонци" и им сменят документите и това се прави от българските, комунистически власти. Ние още не сме скъсали със своето минало и носталгията по онези времена, защо тогава да го очакваме от хората в РСМ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
призовавам
преди 2 години
бг правителството да въведе визи за американци и да доказват пред властите че могат да говорят български и визи също Сигнализирай за неуместен коментар