Астма, диабет, рак, обриви... Пестицидите тровят, а употребата им нараства

От натравяне с пестициди годишно по света умират около 11 000 души

18.01.2022 | 12:11 Редактор: Жаклина Иванова
Астма, диабет, рак, обриви... Пестицидите тровят, а употребата им нараства

От главоболие, обриви и припадъци до диабет, астма и ракови заболявания: пестицидите тровят, но употребата им по света нараства - с катастрофални последици и за човека, и за природата.

Мащабите на проблема чертае специален доклад: документът от 50 страници носи името "Пестициден атлас". В него експерти от германската Мрежа за действие срещу пестицидите (PAN Germany), от фондация "Хайнрих Бьол", от Съюза за екология и защита на природата, както и от международното списание "LE MONDE diplomatique" осветляват темата от всички страни.

Не спестяват и факта, че използването на пестициди е бизнес за милиарди, който нанася вреди и на хората, и на природата, пише DW.

Според научно изследване, публикувано в специализираното издание Public Health, годишно от отравяния с пестициди се разболяват 385 милиона души, занимаващи се със земеделие. Симптомите на натравяне с пестициди са отпадналост и умора, главоболие, повръщане, разстройство, кожни обриви, нервно разстройство, изпадане в безсъзнание.

При тежко натравяне е възможно дори да настъпи сърдечна, белодробна или бъбречна недостатъчност. От натравяне с пестициди годишно по света умират около 11 000 души, работещи в селското стопанство.

Няколко са причините за концентрацията на отравянията с пестициди в южните региони на планетата: от една страна, там се използват и силно отровни пестициди, които в Европа са забранени, а от друга страна, хората, които работят в тези региони в селското стопанство, не разполагат с адекватно защитно облекло, нито пък са добре информирани за опасностите.

Според доклада, пестицидите се разнасят от вятъра на стотици километри разстояние от мястото на тяхната употреба. А последиците са за всички, защото отровата прониква в реките и в подпочвените води, измират насекоми, птици и водни животни.

При хората пестицидите предизвикват и хронични заболявания.

"Проучвания доказват връзка с болестта на Паркинсон, с диабет тип 2 и с определени ракови заболявания", казва аграрният инженер Сюзън Хафманс от PAN Germany.

Пестицидите са свързвани и със заболявания като астма, с различни алергии и смущения в производството на хормони, както и с малформации на плода, добавя експертът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
краен
преди 2 години
крайно време е химически заводи и производители на лекарства да се бомбандират до заличаването им Сигнализирай за неуместен коментар