Антитела и имунитет: Защо ваксинацията не ни предпазва от заразяване?

Имунната памет унищожава заразените клетки

18.01.2022 | 09:11 Редактор: Жаклина Иванова
Антитела и имунитет: Защо ваксинацията не ни предпазва от заразяване?

Първото нещо, което трябва да запомним, е първоначалната цел на ваксината срещу коронавирус. Последната е предназначена да стимулира производството на антитела, които могат да намалят предаването и да доведат до стаден имунитет.

Но това е било преди появата на варианти, които са нарушили ефективността на серумите. Оттогава РНК ваксините значително намаляват предаването, но не го отменят напълно. Колкото до тежките форми на заболяването, изглежда, че ваксините осигуряват добра защита.

Как се активира имунитетът за справяне с вируса?

При ваксинация или заразяване, или и двете, ние изграждаме имунитет. Ако отново влезем в контакт с патогена, тялото ни ще го разпознае и ще се защити. Тази защита протича в два етапа:

- Антителата предотвратяват навлизането на вируса

- Вирусът се предава през дихателните пътища

Когато го вдишваме, неутрализиращите антитела, присъстващи в носната лигавица, са първата защитна линия, която предотвратява навлизането и размножаването на вируса в клетките.

Въпреки това, ако тези антитела са недостатъчни, вирусните частици все пак успяват да навлязат в тях.

Имунната памет унищожава заразените клетки

Навлизането на патогена в клетките на горните дихателни пътища активира втора защитна линия: клетките на имунитета и молекулите. Ако вирусът се е разпространил в организма, тяхната роля е да унищожават заразените клетки.

Много от мутации се появяват в спайк протеина на вируса. Този протеин му позволява да проникне в човешките клетки. В един протеин откриваме 1300 аминокиселини и неутрализиращите антитела разпознават специфично всяка аминокиселина.

Когато възникне мутация върху една от тези 1300 аминокиселини, произведените от нас антитела вече не ги разпознават, обяснява вирусологът Милен Олиастро.

Колкото повече мутации има, толкова по-малко антителата ще разпознаят вируса.

Някои варианти се отклоняват много от оригиналния вариант - като Омикрон, който има над 30 мутации в спайк протеина, като така успяват да заобиколят първата защита, съставена от неутрализиращи антитела. След като се премине първата бариера, вирусът може да продължи да заразява клетките.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
5 rate up comment rate down comment 1
чичо Мецан
преди 2 години
Тогава защо не приемат че антителата получени при боледуване не са в клетъчната памет на организма и не издават зеления сертификат като на ваксинираните...?! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 5
babaqga
преди 2 години
Тези *** гнусни се подиграваха на хора които нямат изход и нищят конспиративни теории и в алчността си създадоха нещо, което наистина ще убие много, много хора. Главен виновник са ваксините, сертификата и стоящите зад тях клептомани. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
роналдо
преди 2 години
щото е хамериканско менте с цел да унищожи хората в дълготраен план Сигнализирай за неуместен коментар