Урсула фон дер Лайен е под карантина

Тя ще пропусне сесията на ЕП в Страсбург, включително речта на Макрон

17.01.2022 | 21:41 Редактор: Искра Ангелова
Урсула фон дер Лайен е под карантина

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен ще пропусне сесията на Европейския парламент в Страсбург, включително речта на френския президент Еманюел Макрон, след възможно излагане на въздействие на Ковид-19, съобщи тя днес.

Председателката на Европейската комисия трябваше да присъства на няколко срещи в седалището на парламента в Страсбург за първата пълна сесия за годината и за шестмесечното председателство на Франция на ЕС.

"Моят шофьор даде положителен резултат за Ковид-19. За съжаление, поради това трябва да отменя участието си. Връщам се в Брюксел", написа тя в Twitter, цитирана от БГНЕС.

Решението на Фон дер Лайен, в съответствие с действащите белгийски разпоредби за коронавируса, означава също, че тя няма да може да присъства лично на заседанието на колегията си от комисари, насрочено за вторник в Страсбург.

Политическите акценти на седмицата ще бъдат почитта към покойния председател на парламента, италианския социалдемократ Давид Сасоли, който почина в болница миналата седмица, и изборът на неговия наследник на председателското място от евродепутатите. Това ще бъде също така събитие от програмата на френското председателство на ЕС и неофициално от кампанията за преизбиране на Макрон, като френският лидер ще говори пред членовете на ЕП в сряда за визията си за бъдещето на съюза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК