Кои маски ни защитават най-добре от коронавируса?

Платнените и хирургическите не са толкова добри, колкото тип FFP2, N95 и KN95

17.01.2022 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Кои маски ни защитават най-добре от коронавируса?

В цяла Италия платнените и хирургическите маски не важат за затворените обществени места и превозни средства, било то вътрешни полети, влакове на дълги разстояния, автобуси между областите или в градския транспорт. Задължително е носенето на маска от типа FFP2, която дава много по-добра защита. Само, че с нея дишането е по-трудно.

"Колкото по-трудно е дишането, толкова по-добре филтрира тя", казват специалистите.

Този тип маски предизвиква и друг тип недоволство - FFP2 са доста по-скъпи от досега употребяваните хирургически маски за еднократна употреба.

Длъжностни лица от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчаха в петък използването на маски от типа N95 или KN95, използвани от здравните работници. Въпреки че този тип маска се счита за по-добра при филтриране на въздуха, преди това бе приоритет само за здравни работници поради ограничената наличност.

В новите насоки служителите на CDC премахнаха опасенията, свързани с недостига на доставки, и заявиха по-ясно, че правилно поставените маски N95 и KN95 предлагат по-добра защита.

Всяка маска е по-добра от никаква, но платнените маски и след това хирургическите маски не са толкова добри, колкото маските тип FFP2, N95 и KN95, категорични са експертите. Изследванията сочат, че защитата при еднослойните платнени маски е едва 35%, дакото при медицинските тя достига до 96%.

Еднослойните платнени маски, които много хора предпочитат за комфорт и стил сега, могат да блокират по-големи капчици, пренасящи вируса, но не са толкова ефективни при блокирането на по-малки аерозоли или частици, пренасящи вируса.

Маските тип FFP2, N95 и KN95 имат по-плътна мрежа от влакна от хирургическите или платнените маски, с което дават много по-висока защита. Тази по-плътна мрежа, заедно с електростатичен заряд в материала, обикновено прави такива маски най-ефективни при улавяне на по-големи капчици и аерозоли, които се издишват от потребителя.

FFP2 е европейският сертификат, N95 - американският, а KN95 - китайският. Правилно поставените, тази маски могат да филтрират до 95% от частиците във въздуха. Разликата във филтрацията между FFP2, N95 и KN95 е 1 процент в ползва на последните две. Този тип маска осигурява сигурна защита, освен ако пробием дупки в нея или не сме в среда с много замърсен въздух за дни, за да може филтърът да изгуби способностите си. 

Проблем може да се появи, ако замърсим маската отвътре или ластиците се скъсат. За да има възможно най-дълъг "живот" вашата маска, избягвайте да докосвате външната ѝ страна. Пипайте я за ластиците или външните ъгли, докато я слагате, пише "Монитор".

При неправилно поставена маска опасността от заразяване е около 4 процента - когато пластината в горната част на маската не притиска странично ноздрите под формата на W.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
А нашата българска маска с въглен? Аз знам за аптека, която ги продава. Все се чудя дали да си взема, ама ще инвестирам накрая. По-добре ще е от хирургическите в крайна сметка. Сигнализирай за неуместен коментар