Еди Рама: Албания никога няма да се откаже от мечтата за членство в ЕС

Албанският премиер разкритикува европейските политици, че са под влияние от националистически натиск

17.01.2022 | 11:50 Редактор: Здравко Черкезов
Еди Рама: Албания никога няма да се откаже от мечтата за членство в ЕС

Албанският министър-председател Еди Рама призова лидерите на Западните Балкани да отхвърлят подстъпите от външни сили и да запазят вяра в мечтата за присъединяване към Европейския съюз.

Еди Рама заяви, че Албания "никога няма да се откаже от Европа и ЕС, каквато и форма да приеме ЕС в бъдеще", докато в същото време разкритикува политиците в Блока, че са под твърде голямо влияние от националистически натиск.

В интервю за Financial Times той признава, че чакането е разочароващо. Но докато Русия, Китай и Турция ухажват региона, Рама казва, че подобен интерес, без да дава конкретики, е неподходящ. 

"Другите могат да носят пари, инвестиции, може би дори черен хайвер, но няма да могат да донесат това, от което се нуждаете, за да изградите свободна функционираща страна", казва той.

Премиерът отправя коментарите си, докато Босна и Херцеговина на север е изправена пред най-сериозната си политическа криза от гражданската война преди 25 години, предизвикана от призивите за отделяне на лидера хардлайнер на босненските сърби.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК