Сърбия направи важна крачка към членство в Европейския съюз

Гласоподавателите решиха да променят конституцията, за да създадат по-независима съдебна власт

17.01.2022 | 10:40 Редактор: Здравко Черкезов
Сърбия направи важна крачка към членство в Европейския съюз

Сърбия се приближи с още крачка към членство в Европейския съюз, след като гласоподавателите в балканската страна решиха да променят Конституцията, за да създадат по-независима съдебна власт в съответствие със стандартите на 27-членния блок, съобщава Bloomberg.

Защитата на съдиите и прокурорите от политическо влияние е ключова стъпка към привеждане на законите на бившата югославска република в съответствие с тези на ЕС. Гласоподавателите гласуваха с голямо мнозинство в подкрепа на мярката, която отнема правото да се посочват и уволняват членове на съдебната власт от правителството и законодателната власт и го предоставя на топ съдии и академици.

Сърбия се стреми към членство в ЕС от над десетилетие, макар че спорът на страната с бившата провинция Косово, която се отдели през 2008 г., се оказва сериозна пречка в преговорите за членство. На фона на нарастващата съпротива в ЕС срещу членството ѝ перспективите на Сърбия стават все по-мрачни.

Планираните поправки, подкрепени от ЕС и САЩ, ще засилят върховенството на закона чрез по-независима съдебна система и ще адресират недостатъците от предишна реформа от 2009 г., заяви министърът на правосъдието Мая Попович при гласуването, цитиран от Investor.bg.

Президентът Александър Вучич каза пред репортери след края на изборния ден в неделя, че референдумът е бил успешен, тъй като 60,4% от гласувалите са подкрепили предложението.

Гласоподавателите отвориха пътя към поправки в конституцията, но промените все още изискват одобрението на парламента.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Батан
преди 2 години
Ако се откаже и от опитите да доминира над съседни народи ще направи много крачки напред Сигнализирай за неуместен коментар