САЩ, Русия, Китай, Индия: Коя държава има най-силната армия?

Най-голяма е китайската, но най-мощна е американската

17.01.2022 | 09:04 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ, Русия, Китай, Индия: Коя държава има най-силната армия?

Когато става въпрос за човешка сила, никоя друга армия в света не може да се съревновава с китайската. Изчисленията на Global Firepower показват, че Народната република има около 2 млн. военни на служба. За сравнение, в САЩ техният брой е драстично по-малък, около 1,4 млн.

Когато обаче вземем предвид общата мощ на армиите, Щатите излизат на челно място, следвани от Русия и Китай, сочи докладът, цитиран от Statista.

С натрупването на руски войски и техника край границата с Украйна и с все по-агресивните позиции на Кремъл, възможността поне една от най-мощните армии в света да демонстрира силата си в реален конфликт изглежда висока. Засега дипломатическите усилия не дават нужния резултат — и се очакват действията на Русия.

Рискът Китай и САЩ да се изправят една срещу друга заради Тайван също остава реален.

Индексът на Global Firepower взима предвид 50 отделни фактора, за да определи силата на армиите — от броя на военните до финансовите и логистични възможности. Рейтинг от 0.000 би представлявал перфектен резултат, пише money.bg.

Добрата новина е, че в рядък консенсус и то във време на засилено напрежение, САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция постигнаха съгласие, че "ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена".

Изчислява се, че има 13 хил. ядрени бойни глави в ръцете на 9 държави. Начело са Русия и САЩ с общо 12 хил., останали от Студената война. 3 660 бяха унищожени, но още много остават.

Но докато САЩ намаляват арсенала си, смята се, че Китай, Индия, Северна Корея, Пакистан, Русия и Великобритания го увеличават, казват от Федерацията на американските учени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Tarantino
преди 2 години
САЩ намалявали арсенала си...!? Смях!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Рашков
преди 2 години
тогава Радев ще каже, в карантина съм, ще е весело да вдигне юмруче.... ха ха ха Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Рашков
преди 2 години
тогава Радев ще каже, в карантина съм Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Българската е най-силна Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
войнолюбци
преди 2 години
Русия няма как да не трупа войски по границата си, след като НАТО иска да приеме Украйна за свой член! Тогава натовските ракети ще са разположени до руските граници. Сигнализирай за неуместен коментар