Как еврейският произход на Роман Абрамович го сдоби с португалски паспорт

През 2015 г. пиренейската страна приема закон за сефарадските евреи

15.01.2022 | 16:50 Редактор: Здравко Черкезов
Как еврейският произход на Роман Абрамович го сдоби с португалски паспорт

Руският олигарх и собственик на "Челси" Роман Абрамович стана португалски гражданин. Получил е гражданство, тъй като е смятан за потомък на сефарадски евреи. Какви са реакциите в самата Португалия, разглежда DW.

През 2015 година в Португалия е приет закон, по силата на който потомците на сефарадски евреи могат да получат португалско гражданство. Дотук общо 32 000 души са се възползвали от него и са взели паспорти, а други 54 000 молби все още се обработват.

За гражданство е кандидатствал и руският милиардер Роман Абрамович: олигархът, за когото се смята, че е в близки отношения с руския президент Владимир Путин, е от април 2021 гражданин на Португалия.

Лицемерие и корупция?

С въпросния закон португалското правителство целеше да коригира една историческа неправда: преди 500 години сефарадските евреи са прокудени от тогавашната инквизиция от Иберийския полуостров, в т.ч. от Португалия, в резултат от което се заселват основно в Източна Европа. Но това, което първоначално е замислено като хуманен жест, във времената на нарастващи политически напрежения бързо може да се превърне в медийно събитие.

В края на миналата година руският критик на режима Алексей Навални написа в Туитър следното: „Западът се уплаши, че Путин ще нападне Украйна, но дава гражданство на един от най-приближените му олигарси". Навални предполага, че съответните служители в Португалия са получили куфарчета с пари - и говори за "лицемерие" и "корупция". Доказателства за това няма, но португалски медии попитаха дали в случая с гражданството на Абрамович всичко е било законно.

В отговор външният министър Аугусто Силва заяви, че Абрамович е отговарял на всички условия: еврейската общност в град Порто е потвърдила, че руският олигарх има сефарадски корени. С други думи: всичко около неговата натурализация е законно, увери още министърът и определи критиката на Навални като неоснователна и обидна.

Спорен административен акт

През 2020 година Социалистическата партия настояваше за промени в закона, за да не бъде използван като заден вход за достъп до Шенгенското пространство. След протести обаче вносителите на искането се отказаха, планът им се провали, а законът си остана непокътнат. От кандидатите за португалско гражданство нито се изисква да владеят езика, нито пък са длъжни да доказват, че са живели преди това в Португалия. А критериите, по които еврейските общности в Лисабон или в Порто проверяват всеки отделен казус, са според стандартите в една правова държава всичко друго, но не и прозрачни.

Португалският всекидневник "Público" съобщи, че в електронната енциклопедия "Уикипедия" сефарадският произход на Абрамович е бил нанесен съвсем наскоро, при това от член на еврейската общност в град Порто. Освен това от вестника твърдят, че Абрамович е дал пари на същата общност за открития наскоро музей на Холокоста. Неговият директор е член на комисията, която обработва молбите за доказване на сефарадския произход, пише още изданието.

В свое писмено становище еврейската общност окачествява тези критики като антисемитско подстрекателство. Това показвал и фактът, че вестникът е публикувал статията си в събота, когато евреите празнуват Шабат - за да не могат да реагират веднага. От еврейската общност отхвърлят обвиненията за раздавани подкупи и уверяват, че Абрамович е платил единствено 250 евро такса за обработване на документите. В декларацията се припомня благотворителната дейност на Абрамович и се твърди, че сега той е несправедливо сатанизиран.

Португалският паспорт е третият за Абрамович - той има също руско и израелско гражданство. А с новия си европейски паспорт сега може да пътува навсякъде, където паспортът на руски олигарх не отваря врати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК