Ковачевски категоричен: Без преговори за идентичността на македонския народ

Тя е в основата на народа и държавата, заяви кандидатът за премиер на РСМ

15.01.2022 | 15:40 Редактор: Здравко Черкезов

Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ, заяви пред парламента в съседната държава кандидатът за премиер Димитър Ковачевски, съобщават македонските медии. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

Ковачевски в изказването си пред депутатите подчерта, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

"Основното предизвикателство в икономиката остава справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. В началото на мандата правителството ще направи план в подкрепа на населението и икономиката за справяне с последиците от енергийната криза. Това ще бъде направено с цел смекчаване на негативните ефекти върху цените и защита на гражданите от ценови шокове", каза Ковачевски.

Той се позова и на мерките, които новото правителство ще предприеме в областта на енергетиката, за да се увеличи производството от домашни мощности и да се намали вноса на скъп ток:

"Правителството ще приложи стратегия, която в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще гарантира сигурност с енергийните доставки и устойчивост на енергийната система. Фокусът върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на наличните природни ресурси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция", каза Ковачевски.

Той подчерта, че увеличаването на вътрешното производство на електроенергия чрез инвестиции в нови инфраструктурни проекти за зелена енергия е правилният начин да се гарантира енергийната независимост на Република Северна Македония.
Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото правителство, обяви той, предаде БНР.

На днешното си заседание парламентът в Северна Македония трябва да гласува състава на новото правителство на страната.

Междувременно бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след отрицателен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
dанчо
преди 2 години
Кирил Петков отива да се моли на Ковачевски още в първия му работен ден. Унижението е безгранично. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Да започнат от начало. Първо да убедят Гърция че са права клонка от Александър, после французите ,че са клонка от Моровингите, Руснаците , че са родители на Питър и Германците, че Хитлер е незаконно родено в тайно македонско село. Сигнализирай за неуместен коментар