Байдън иска дългосрочно военно присъствие на САЩ в Европа

Президентът на САЩ не подкрепя идеята за безкрайни военни окупации в Близкия изток

09.12.2021 | 09:47 Редактор: Теодора Патронова
Байдън иска дългосрочно военно присъствие на САЩ в Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя дългосрочното американско военно присъствие в Европа, но не подкрепя идеята за безкрайни военни окупации в Близкия изток и участието на Вашингтон в граждански войни зад граница. Това съобщи помощникът на американския лидер по националната сигурност Джейк Съливан.

Байдън е убеден, че за да се разположат американски войски в чужбина, трябва да има "ясно формулирана цел, свързана с жизненоважни интереси на националната сигурност на САЩ".

От гледна точка на настоящия ръководител на администрацията на Вашингтон, отбеляза Съливан, САЩ трябва да използват военна сила по начин, който може да подпомогне операцията, така че тя да бъде част от "по-голяма стратегия, която не е изцяло или твърде тежко зависима“ от Пентагона.

Според неговата информация, Байдън намира за "важно да се поддържа мир и стабилност чрез разполагане на войски в регионите на Индия и Тихия океан по експедитивно ефективен начин". Това също е необходимо "в светлината на нарастващото предизвикателство от Китай", каза Съливан.

Въпреки това той подчерта, че в Близкия изток САЩ не се нуждаят от "безкрайна, неопределена военна окупация, за да възстановят други общества". Байдън смята, че има силна двупартийна подкрепа за подобен курс в САЩ, съобщава "Фокус". 

Според Съливан в Ирак и Сирия САЩ запазват своите сили "за решаване на антитерористични задачи".

"Въпреки това, по отношение на идеята, че САЩ ще участват във война, в гражданска война в друга държава, считайки това за антитерористична мисия, президентът заключи, че тази ера трябва да приключи", добави представителят на Белия дом.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Виждате ли какво става? Накараха преди години украинците да се откажат от ядреното си оръжие, обещаха им с нефелни договори защита в замяна на отказа от такова оръжие, и накрая ги оставиха на милостта на Путин. Сигнализирай за неуместен коментар