Рекорден брой журналисти са вкарани в затворите по света през 2021 г.

КЗЖ: Правителства са решени да контролират и управляват информацията

09.12.2021 | 08:55 Редактор: Тодор Петров
Рекорден брой журналисти са вкарани в затворите по света през 2021 г.

Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна най-високото си ниво през 2021 г. Това сочи ново проучване на организацията с нестопанска цел Комитет за защита на журналистите (КЗЖ), предаде "Ройтерс". 

В доклада се посочва, че към 1 декември на настоящата година в затвора се намират 293 репортери.

Най-малко 24 журналисти са били убити заради работата си, а 18 други са загинали при обстоятелства, които правят твърде трудно да се определи дали са били обект на посегателство заради тяхната работа, констатира КЗЖ в годишното си проучване за свободата на медиите и нападенията срещу журналистите.

"Това е шестата поредна година, в която КЗЖ документира рекорден брой журналисти, хвърлени в затвора по целия свят", заяви изпълнителният директор на КЗЖ Джоел Саймън.

"Този рекорден брой отразява две неразривно свързани предизвикателства - правителства по света са решени да контролират и управляват информацията, и са все по-нагли в усилията си да постигнат това", подчертава Саймън.

Китай вкара в затвора 50 журналисти - най-много от всички държави, следван от Мианмар (26), където репортери бяха арестувани в рамките на твърдите мерки за ограничаване на недоволството след военния преврат на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19), съобщи КЗЖ, предаде БТА.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Писач
преди 2 години
В затвора ли е , значи не е журналист , а затворник ! И , стига стези "журналисти" ! Не всеки писач е журналист! А най-много са мисирките, дето се пишат журналисти ! Сигнализирай за неуместен коментар