Еврокомисар: Страните с нисък процент ваксинирани са заплаха за ЕС

Трябва да ваксинираме възможно най-бързо възможно най-много граждани, заяви Стела Кириакидис

08.12.2021 | 19:16 Редактор: Здравко Черкезов

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду с остра критика към страните членки с нисък процент ваксинирани. По думите ѝ те могат да бъдат опасни за целия Европейски съюз.

Ниска ваксинация и усложнена епидемиологична ситуация – още в началото на зимния сезон ЕС е изправен пред сериозни предзивикателства. За това предупреди Кириакиду и се обърна към страните членки с нисък процент на имунизирани, сред които е и България. 

"Все още има шест държави членки, в които общият процент на ваксиниране е под 55%. Това представлява риск за целия Европейски съюз", категоричен бе еврокомисарят. 

Стела Кириакидис подчерта нуждата в целия ЕС да бъде засилена ваксинационната кампания. По думите ѝ това е единственият начин за справяне с пандемията. 

"Трябва да ваксинираме възможно най-бързо възможно най-много граждани на ЕС, да предпазим повече хора от най-сериозните последици от вируса, както и от разпространението на нови варианти", заяви тя.

На този фон в Румъния, която е сред страните с ниска ваксинация, от днес отпадат част от ограниченията. Премахва се нощният полицейски час и задължителното носене на маски на открито. А в Норвегия се въвеждат нови – вече се допуска събиране в домовете на не повече от 10 души. Усложнява се обстановката в Германия. Там властите регистрираха най-високия брой починали от вируса от февруари насам.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Последно Кириакиду или Кириакидис е европската комисарка?И що не ни обясни как държавите с голям брой ваксинирани са с голям брой заболели.Или трябва да козируваме на всяка идиотия, "за да не се изложим пред чужденците". Сигнализирай за неуместен коментар