Заявките на Шолц: Промяна, модернизация, задължителна ваксинация

Новият германски канцлер е оптимист за бъдещето на Германия

08.12.2021 | 17:50 Редактор: Здравко Черкезов

Нова ера в управлението на Германия. След почти 2 десетилетия на власт, Ангела Меркел предаде канцлерския пост на Олаф Шолц. Какви ще са приоритетите на на правителството на новия канцлер? 

"Заклевам се, че ще посветя силите си на благоденствието на германския народ, ще увеличавам ползата от него, ще предотвратявам вредите за него."

След като беше избран с 395 гласа "за" от германският парламент, 63-годишният Олаф Шолц положи клетва като деветия федерален канцлер на Германия. Властта официално му беше предадена от Ангела Меркел, с което беше сложен край на 16-годишното ѝ управление. Новата ера в управлението на Германия идва с първата тройна коалиция. 

Опитният преговарящ и ветеран в политиката Шолц и неговата Социалдемократическа партия сформираха кабинет със Зелените и Свободните демократи. Заявките на новото правителство са – модернизация и промяна, а предизвикателствата пред новия канцлер са да намери баланс между приоритетите и исканията на партньорите. 

"Ако доброто сътрудничество, което имахме по време на формирането на правителството, продължи – ще бъде добър знак за това, което ни предстои. Но не трябва да забравяме, че имаме трудната задача да се борим с Ковид-19", заяви новият германски канцлер.

Олаф Шолц е привърженик на задължителната ваксинация, а експертите очакват до края на годината парламентът да гласува за въвеждането ѝ. Тройната коалиция има и амбициозни планове за борба с изменението на климата, като постепенно се откаже от въглищата и се съсредоточи върху възобновяемата енергия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Олаф да яде делафа. Тия като него трябва да има затвор и бой. Сигнализирай за неуместен коментар