Очни проблеми, шум в ушите... Кои са новите симптоми на коронавируса

Вирусът може да бъде предаден през сълзи

07.12.2021 | 07:53 Редактор: Жаклина Иванова
Очни проблеми, шум в ушите... Кои са новите симптоми на коронавируса

Зачервени очи, шум в ушите, чувствителност към светлина, проблеми със слуха: въпреки че загубата на вкус и мирис са станали добре познати сензорни симптоми на Ковид-19, все повече изследвания показват, че зрението и слухът също са чести мишени на SARS-COV-2.

Повече от 10% от хората, които се разболяват от Ковид-19, развиват някакъв вид очен или ушен симптом, и според последните данни симптомите са сред оплакванията, които могат да продължат дълго време. Докато изследователите все още проучват как вирусът прониква в сетивата ни, може да се наложи да се разшири обхватът на симптомите, които да изискват тестване срещу Ковид-19.

Вместо само треска, кашлица или промени във вкуса и миризмата, първите признаци на заболяване могат да включват раздразнени очи, проблеми със слуха или проблеми с баланса.

Близо две години след пандемията изследванията върху ефектите на Ковид-19 върху очите и ушите показват, че учените трябва да научат много повече за това как вирусът засяга телата и нервната ни система, казват експерти.

"Данните се увеличават, има повече невронни последици от тази инфекция, отколкото първоначално смятахме", посочва молекулният биолог от Масачузетския технологичен институт Лий Герке.

По време на избухването на SARS през 2003 г. изследователи в Сингапур откриха вируса, който причинява това заболяване, в сълзите на пациентите. Ковид-19 причинява тежки респираторни проблеми и други симптоми, и след като повечето очни лекари са затворили кабинетите си по време на локдауна, казва Пател.

Около 11% от хората с Ковид-19 развиват някакъв вид проблем с очите, според преглед на множество проучвания. Най-честият симптом е конюнктивит или възпаление на очната лигавица. Това състояние засяга близо 89% от хората с очни симптоми, съобщават изследователи в Иран в метаанализ от 2021 г., който включва 8 219 пациенти с Ковид-19 в 38 проучвания.

Други очни симптоми могат да включват сухота в очите, зачервяване, сърбеж, замъглено зрение, чувствителност към светлина и усещане, че има чуждо тяло в окото. 

Пател подозира, че около една трета от хората с Ковид-19 имат някакъв вид проблеми с очите - дори ако това са само червени очи, които не ги притесняват, информира БГНЕС.

Човек, който има Ковид-19, може да предаде вируса през сълзите си, понякога дълго след като се е възстановил от заболяването. В региона Ломбардия в Италия изследователите откриха SARS-CoV-2 на повърхността на очите в 52 от 91 пациенти, хоспитализирани с Ковид-19 през пролетта на 2020 г., понякога дори когато натривката им от носа е била отрицателна.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК