ЕМА разшири употребата на лекарство за артрит при пациенти с тежък Ковид-19

То намалява риска от смърт

06.12.2021 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева
ЕМА разшири употребата на лекарство за артрит при пациенти с тежък Ковид-19

Европейската агенция по лекарствата позволи да се разшири прилагането на лекарство, ползвано за лечението на артрит, при пациенти с тежък Ковид-19. То намалява риска от смърт.

Противовъзпалителното лекарство, произведено от швейцарския фармацевтичен гигант Roche, трябва да се използва със стероиди при критично болни пациенти, заяви Европейската агенция по лекарствата.

Световната здравна организация и Съединените щати вече одобриха лечението, продавано от Roche като RoActemra в Европа.

Одобрен преди това за лечение на артрит при възрастни и деца, тоцилизумаб действа чрез потискане на опасната свръхреакция на имунната система на коронавируса "цитокинова буря".

При изследване на повече от 4000 пациенти с тежка форма на Ковид-19 е установено, че лекарството намалява риска от смърт и продължителността на престоя в болница. Но то трябва да се прилага заедно с кортикостероиди, тъй като "не може да се изключи увеличаване на смъртността", ако се използва без тях, допълват от ЕМА, информира БГНЕС.

Одобрението допълва инструментариума на 27-те страни членки на ЕС за борба с Ковид-19. Той включва четири ваксини, две лечения с антитела, включително Regeneron на Roche, и зелена светлина за спешна употреба на хапчето срещу Ковид-19 на Merck.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
paragraf1
преди 2 години
Би трябвало вече да има лекарство, мина толкова много време! Сигнализирай за неуместен коментар