Кьовеши за корупцията: Нито една страна в Европа не е чиста

Виждала съм посегателства срещу правосъдието във всички части на континента, заяви тя

06.12.2021 | 17:20 Редактор: Тодор Петров
Кьовеши за корупцията: Нито една страна в Европа не е чиста

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши предупреждава за големия риск европейските пари от пакета за справяне с последиците от пандемията да не отидат по предназначение.

"В момента към здравния сектор текат много пари и рискът от измами е висок. Правителствата не обявяват конкурси за обществени поръчки. Няма достатъчно контрол, няма прозрачност", твърди Кьовеши.

Според нея "нито една страна в Европа не е чиста".

"Вижте например статистиката, която сочи, че ЕС има положителен търговски баланс със самия себе си от над 300 милиарда евро. Такова нещо е теоретически невъзможно. Вътре в границите на ЕС износът и вносът трябва да се уравновесяват. Обяснението е едно: масивни измами с ДДС. При тези числа не се виждат никакви разлики между държавите членки. От случаите, с които се занимаваме ние, също не личи в Източна Европа да има повече корупция, отколкото в Западна", обяснява Кьовеши, цитирана от DW.

Шефът на Европейската прокуратура подчертава, че всяка страна членка на ЕС има проблеми, които трябва да се решават. 

"Не може да делим Европа на Източна и Западна или на Северна и Южна. Виждала съм посегателства срещу правосъдието във всички части на континента", убедена е Кьовеши.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Радевист
преди 2 години
Аааа, не може да бъде, трябва да я убедим, че в България при Герб корупцията е била много по- голяма , както успяхме да убедим и избирателите ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Електра
преди 2 години
Е стига де, Мая Костинбродска на снимката до тебе, е жив ангел на порочността, пред нея Алка Поне и порно-звездата Чичолина, са направо деца от детската градина... Сигнализирай за неуместен коментар