Как имунната система се бори срещу настинката?

Някои антитела остават в тялото дълго време, след като инфекцията е преминала

06.12.2021 | 15:48 Редактор: Жаклина Иванова
Как имунната система се бори срещу настинката?

При настинка имунната система има две задачи – да пребори инфекцията и да предотврати повторната ѝ поява в бъдеще. Правейки това, имунната система е отговорна за повечето от симптомите (от кашлица до запушен нос), които изпитва човек, когато хване обикновена настинка.

Въпреки това, дори при цялата работа, която имунната система полага в борбата при настинка, предотвратяването на повторната ѝ поява е малко вероятно, като се има предвид какво огромно количество вируси, причиняващи настинка, съществува и какви големи усилия са необходими, за да може имунната система да бъде в състояние да идентифицира тези вируси.

Няколко фактора могат да повлияят на това колко добре имунната система може да се бори срещу обикновената настинка и други заболявания, не на последно място е общото здраве, тъй като някои състояния (и лечения) могат да намалят имунния отговор на човек. Все пак има стъпки, които могат да бъдат предприети за подкрепа на имунната система в нейните усилия. Сред тях са – спазване на здравословна диета, рутинни упражнения, управление на стреса и режим на пълноценен сън.

Вирусите, които причиняват обикновената настинка, се прикрепят към клетките, които покриват носните проходи и синусите. Те влизат в клетките и започват да се възпроизвеждат. Отнема около два дни, докато достигнат точката, в която задействат реакцията на тялото, се пребори с вируса.

Заразените клетки освобождават химически пратеници, наречени цитокини, които предизвикват възпалителна реакция. Кръвоносните съдове се разширяват, за да помогнат на притока на бели кръвни клетки да достигне до мястото на инфекцията. Това разширяване на кръвоносните пътища допринася за запушване и болка в засегнатите дихателни пътища.

Белите кръвни клетки отделят още повече вещества, за да се борят с вируса, което води до по-голямо възпаление. В крайна сметка излишната течност може да доведе до хрема и кашлица. Имунната система всъщност реагира пресилено на вируса, тъй като вирусите на настинката не причиняват разрушаването на клетките, което правят грипните вируси.

Дискомфортът, който човек изпитва поради възпалено гърло, запушване на носа, хрема, се дължи преди всичко на ефектите от имунния отговор, а не на увреждане от вируса.

Белите кръвни клетки стават чувствителни към вируса, причиняващ инфекцията, и започват да произвеждат антитела. Това са протеини, които се прикрепят към вирусните протеини и сигнализират на белите кръвни клетки да унищожат вируса.

Някои антитела, изградени срещу конкретен вирус, остават в тялото дълго време, след като инфекцията е преминала и тялото ще започне да произвежда повече от тях, ако отново настъпи среща със същия вирус. Това ще осигури по-бърз отговор и евентуално ще предотврати повторната поява на инфекцията.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК