Румъния ще тества всички ученици два пъти седмично

От румънското МОН уточниха, че са купени тестове и за учителите

06.12.2021 | 12:05 Редактор: Здравко Черкезов
Румъния ще тества всички ученици два пъти седмично

От днес в Румъния започва тестването на учениците за Ковид-19 чрез тестове със слюнка, съобщава телевизия Диджи24. Тестовете бяха доставени на училищата в края на миналата седмица. Препоръката е всеки ученик да се тества по два пъти седмично, като за тази цел бяха определени дните понеделник и четвъртък.

Министерството на образованието уточни, че са купени тестове и за преподавателите и непедагогическия персонал на училищата. Те ще се тестват по същия начин, както и учениците.

Учениците от гимназиите ще получават тестовете от учителите, а при по-малките деца тестовете ще се дават на родителите. Общо 6,5 милиона теста на базата на слюнка бяха доставени в училищата и раздадени на учениците и персонала.

Румъния отчита подобряване на епидемиологичната ситуация в последните седмици, но установяването на два случая на варианта Омикрон предизвиква безпокойство.

Вчера в страната бяха регистрирани 916 нови случая на коронавирусна инфекция и 78 смъртни случая. В интензивни отделения се намират 910 пациенти, информира БТА.

От началото на ваксинационната кампания в страната са поставени 15 128 779 дози ваксина. До момента 7 523 356 румънци са се ваксинирали с пълната схема, а 1 654 532 души са получили и бустерна доза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК