Ваксинационен туризъм: Все повече руснаци искат да се имунизират в Европа

Неясно е дали руската ваксина Sputnik V ще бъде одобрена за ползване на Запад

06.12.2021 | 07:49 Редактор: Здравко Черкезов
Ваксинационен туризъм: Все повече руснаци искат да се имунизират в Европа

Все повече руснаци искат да се ваксинират в Европа срещу Ковид-19. Ваксинационният туризъм процъфтява в Русия. Защо обаче западните ваксини са така желани там, това провери DW.

Неясно е дали руската ваксина Sputnik V ще бъде одобрена за ползване на Запад. Това затруднява мнозина руснаци, които искат да пътуват до страните от ЕС, защото не могат да покажат валиден сертификат, че са ваксинирани. Засегнати са не само туристите, но и всеки, който пътува по работа.

Ваксинационният туризъм процъфтява

Всичко това значително усили интереса на руските граждани да получат западна ваксина. Междувременно има дори организирани пътувания за ваксинация до някоя държава, откъдето могат да я получат.

Без особени препятствия руснаците в момента могат да се ваксинират само в три европейски държави. Най-предпочитана е Сърбия, следвана от Хърватия и Гърция. Сърбия оглавява класацията, защото за пътувания дотам руснаците нямат нужда от виза, а и ваксината е безплатна.

Други обаче пътуват до Хърватия – въпреки изискването за виза. В Хърватия руснаците могат да получат ваксината на Johnson & Johnson, чието предимство е, че от нея е необходима само една доза

До 800 евро за ваксинация в Германия

Руският туроператор BSI Group предлага и организирани пътувания за ваксинации до Германия, макар че този вариант е най-скъп и свързан с редица затруднения. Мая Ломидзе, например, казва, че само за ваксинацията руснаците плащат между 500 и 800 евро, към тези пари се добавя и 60 евро хонорар за преводачески услуги.

Ваксинациите на чужденци, впрочем, не са официално разрешени в Германия, но на някои места не се изисква паспорт преди самата ваксинация, така че и чужди граждани получавали достъп до ваксината, разказват от руската туроператорска агенция "Чайка тур".

Някои като руснака Давид Афаназиади, се възползват от покана за бизнес пътуване до Западна Европа, за да получат желаната ваксина. Давид бил вече ваксиниран със Sputnik V, но искал да се подсигури и с препарат, който е признат в целия свят, за да може да пътува по-лесно. С помощта на своя приятелка, успял да се регистрира онлайн в Ница, където и получил доза от ваксината на BioNTech/Pfizer. Той казва, че който е ваксиниран с руската Sputnik, има нужда от само една доза от западните ваксини, за да получи европейския сертификат.

Лекарят Заур Мугутдинов от Санкт Петербург бил поканен на практика в Австрия. В Русия той вече бил двойно ваксиниран със Sputnik V, а във Виена решил да се ваксинира с Johnson & Johnson. Защото единичната доза от този препарат вече дава право на безпрепятствени пътувания в ЕС.

"По този начин си спестих много разходи за ПСР-тестове и антигенни тестове, каквито иначе се изискват по всички граници, а и за посещение в ресторанти и заведения", казва той.

"Само при нас антиваксърите станаха мейнстрийм"

След като се ваксинирал в един търговски център във Виена лекарят Мугутдинов предприел редица пътувания. Оттогава насам той се опитва в руските социални мрежи да убеждава скептично настроени руснаци в предимствата на ваксините.

"Антиваксърски движения има в цял свят, но само в нашата страна те станаха мейнстрийм. Може даже да се каже, че мнозинството от руското население е срещу ваксините – подобно нещо не съм виждал никъде другаде", казва лекарят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК