Украйна започва изграждането на военни бази в Азовско и Черно море

Едната база ще бъде разположена в Очаков, а другата в Бердянск

04.12.2021 | 08:51 Редактор: Искра Ангелова
Украйна започва изграждането на военни бази в Азовско и Черно море

Украйна започва изграждането на две военни бази в Азовско и Черно море, съобщи министърът на отбраната на страната Алексей Резников пред украинския парламент (Върховна Рада) в петък, предаде Ройтерс.

Украинският министър на отбраната посочи, че Киев настоява за изграждането на военноморските бази като част от споразумение за отбрана с Великобритания. Едната база ще бъде разположена в Очаков, на запад от анексирания от Русия полуостров Крим през 2014 г., а другата в Бердянск, на изток от Крим.

“Сред приоритетите са ракетната програма и развитието на флота”, каза Резников пред украинския парламент. “Преминаваме към практическия етап на изграждане на две военни бази - в Бердянск и Очаков - и други договори в рамките на споразуменията с Обединеното кралство”.

Съобщението идва на фона на нарастващото напрежение между Украйна и Русия, като и двете страни отбелязаха възможността спорът да ескалира в нов въоръжен конфликт, коментират наблюдатели.

Русия е локализирала над 94 000 свои войници близо до границите на Украйна и може да се готви за мащабна военна офанзива в края на януари, посочи още Резников пред парламента, позовавайки се на доклади на разузнаването. Той отбеляза, че Украйна няма да направи нищо, за да провокира ситуацията, но е готова да отвърне, ако Русия започне атака, информира "Труд".

Същевременно говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков обяви, че Кремъл и Вашингтон работят активно за организирането на видео-конферентен разговор между държавният глава на Русия и този на САЩ, Джо Байдън.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Brinion
преди 2 години
И какво България ли ще участва в това безумие Сигнализирай за неуместен коментар