BioNTech създава ваксина срещу Омикрон до 100 дни

Щамът има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство у СЗО

03.12.2021 | 15:45 Редактор: Искра Ангелова
BioNTech създава ваксина срещу Омикрон до 100 дни

Германската компания BioNTech, разработила ваксина срещу коронавирус с американския си партньор Pfizer, е готова да адаптира лекарството си към щама Oмикрон на коронавируса. Главният изпълнителен директор и съосновател на фармацевтичната фирма Угур Шахин заяви, че създаването на нова ваксина ще отнеме около 100 дни.

"Ще се нуждаем от нова ваксина, в това няма съмнение. Единственият въпрос е кога ще имаме нужда от нея", заяви ръководителят на BioNTech пред онлайн форума Reuters Next.

Той заяви, че компанията ще има нужда от "около 100 дни, за да разработи и започне да доставя" нови ваксини, ако се окаже, че настоящите лекарства срещу коронавирус са неефективни срещу щама Oмикрон.

Шахин подчерта, че според предварителните данни щамът Омикрон на коронавируса "може да зарази ваксинирани хора", но използваните лекарства могат да предпазят от тежкото протичане на болестта. "Очаквахме такъв вирус в началото на следващата година. Той дойде малко по-рано", каза главният изпълнителен директор на BioNTech, цитиран от БГНЕС.

На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) обозначи щама на коронавируса B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква "Омикрон". Щамът има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство у СЗО. Няколко промени в подобния на шип протеин на вируса могат да затруднят неутрализирането на патогена от антителата и това да повлияе на ефективността на ваксините. Освен това щамът Омикрон има потенциала да се разпространява по-бързо от другите.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК