За ОАЕ няма невъзможни неща - каква е цената на блясъка за пред света?

Страната привлича инфлуенсъри от цял свят да я рекламират, плаща си за положителни коментари

02.12.2021 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева
За ОАЕ няма невъзможни неща - каква е цената на блясъка за пред света?

На 2 декември 1971 са основани Обединените арабски емирства - малката страна от Залива, която обича блясъка и рекордите.

ОАЕ обичат рекордите и неведнъж са успявали да удивят всички: в Дубай се издига най-високата сграда в цял свят, държавната авиокомпания Emirates е сред най-големите в света. ОАЕ бяха и първата арабска държава със собствена космическа мисия. За малката страна изглежда, че няма невъзможни неща. 

Сред основните конкуренти на ОАЕ за по-по-най е Катар

От години двете държави се състезават коя има по-големи летища, по-голям добив на суровини и по-голям брой спортни събития.

"Катар направи голям удар с домакинството на Световното първенство по футбол, което ще се състои през следващата година. Емиратите от години вече се опитват да догонят този успех и търсят събитие, което да е толкова значимо, че да затъмни интереса към Катар, като го прехвърли към Дубай и Абу Даби", коментира експерт по исляма от германската фондация "Наука и политика" Гидо Щайнберг пред DW. 

Емиратите предпочитат да си сътрудничат с други авторитарни режими в региона. Отговорен за тази политика е предимно Мохамед бин Зайед - престолонаследник на най-голямото и най-богато емирство Абу Даби, както и заместник главнокомандващ на въоръжените му сили.

И докато журналистите биват преследвани, а опозиционерите притискани до стената, политическото ръководство на ОАЕ привлича инфлуенсъри от цял свят, които да рекламират красотите на страната - морето, плажовете, партитата. За чужденците, които откликнат на тази покана, има финансови облаги, но пък те трябва да спазват строги правила - разрешени са само положителни отзиви.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК