Ваксинираните хора в света вече са повече от 8 млрд.

Повече от половината от тях са в Китай, Индия и САЩ

02.12.2021 | 07:58 Редактор: Теодора Патронова
Ваксинираните хора в света вече са повече от 8 млрд.

Броят на ваксинациите срещу коронавирус в света надхвърли 8 милиарда. Повече от половината от тях (4,16 милиарда) са в три държави - Китай (2,5 милиарда), Индия (1,2 милиарда) и САЩ (0,46 милиарда) според изчисленията на ТАСС въз основа на официални изявления на властите и статистика в медиите.

Досега на хората са поставени 8,03 милиарда дози Ковид ваксини. Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са получили пълния курс на ваксинация, тъй като много страни отчитат само броя на сертифицираните дози ваксини срещу Ковид-19 и получени ваксинации. В същото време в редица държави вече започна реваксинация на граждани от коронавирус.

Както генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи на 29 ноември, "повече от 80% от ваксините в света са в страните от Г-20, а страните с ниски доходи, повечето от които са в Африка, са получили само 0,6% от дозите".

В същото време темпът на ваксинация в света се ускори: предишният милиард ваксинации бяха въведени за 37 дни и отне седмица по-малко, за да се достигне този милиард.

В ОАЕ и Малдивите са поставени дози на почти всички жители, на които е разрешено да се ваксинират, а в Сингапур, Камбоджа и Куба повече от 90% от населението вече е получило по поне един компонент. Още девет държави - Бруней, Португалия, Китай, Чили, Катар, Южна Корея, Испания, Аржентина и Малта - имат над 80% ваксинирано население, съобщава "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Долна лъжа! В Индия изобщо е спряло ваксинирането. Там ползват ивермектин и други лекарства за да спрат разпространението на лъжата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ядосан
преди 2 години
Това са поставени дози ваксини, а не ваксиниранк хора, аман аман замаааан Сигнализирай за неуместен коментар