След смъртта на 20-годишна: Словения обяви пълното спиране на ваксината на J&J

Младата жена почина по-малко от две седмици след имунизацията

01.12.2021 | 11:20 Редактор: Жаклина Иванова
След смъртта на 20-годишна: Словения обяви пълното спиране на ваксината на J&J

Министърът на здравеопазването на Словения Янез Поклукар обяви пълното спиране на прилагането на векторната ваксина на Johnson & Johnson срещу Ковид-19 в страната, след като бе потвърдено, че 20-годишна жена е починала след ваксинация, съобщава македонското електронно издание МКД, като се позовава на местни медии.

"Ще предложим ваксинацията с тази ваксина да бъде правена само при изрично искане и с подписа на лицето", обяви Поклукар на пресконференция, като не изключи възможността подобно решение да бъде взето и за ваксината на AstraZeneca поради странични ефекти.

Причината за смъртта на 20-годишната Катя от Любляна, която почина в края на септември, несъмнено е свързана с ваксинацията срещу Ковид-19 с векторната ваксина Johnson & Johnson, потвърди във вторник специална лекарска комисия, сформирана веднага след трагичния инцидент.

Решението и на петимата членове на комисията е единодушно и бе чакано от словенското общество, разтърсено от смъртта на младата жена, която не е имала придружаващи заболявания.

Младата словенка почина в болницата в края на септември, по-малко от две седмици след ваксинацията, от съсирек и кръвоизлив в мозъка. След преглед на документацията комисията заключи, че лечението ѝ в болницата след спешния прием е било правилно, и че е направено всичко за нейното спасяване, пише "Фокус".

Това е вторият потвърден смъртен случай в страната като пряка последица от съсирване и кървене в мозъка. През пролетта на тази година заради усложнения след ваксинация с Johnson & Johnson почина съпруга на словенски дипломат, припомнят от редакцията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
10 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 2 години
И на слепците вече трябва да им е свтнало, че третата световна война се води със спринцовки ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 1
pastet89
преди 2 години
Чест прави на BgOnAir, че го отразяват. Една от малкото останали свободни медии, след като настъпи медицинският фашизъм. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години