Афганистан се бори с икономическата криза, талибаните искат помощ от САЩ

Държавните служители не получават заплати от месеци, а хазната не е в състояние да плаща за внос

01.12.2021 | 12:00 Редактор: Жаклина Иванова
Афганистан се бори с икономическата криза, талибаните искат помощ от САЩ

По време на преговорите в Доха талибаните подновиха призива си към Съединените щати да освободят милиарди долари - замразени средства в период, когато Афганистан се бори с икономическата криза.

Афганистанците също така призоваха за прекратяване на практиката за изготвяне на черни списъци и санкции.

Преговорите в Катар се водят от външния министър на талибаните Амир Хан Мутаки и от Том Уест - специален представител на САЩ за Афганистан. Това е вторият кръг от преговорите между двете страни, след като САЩ сложиха край на 20-годишното си военно присъствие в Афганистан и твърдолинейните ислямисти бързо се върнаха на власт.

"Двете делегации обсъдиха политически, икономически, хуманитарни, здравни и образователни въпроси, както и сигурността и осигуряването на необходимите банкови и парични средства", написа в Twitter говорителят на афганистанското външно министерство Абдул Кахар Балхи.

"Афганистанската делегация увери американската страна в сигурността в страната и призова замразените авоари на Афганистан да бъдат освободени безусловно, да бъдат премахнати черните списъци и санкциите и хуманитарните въпроси да бъдат отделени от политическите", се казва в съобщението.

Вашингтон задържа близо 9,5 милиарда долара активи, принадлежащи на Афганистанската централна банка. Международният валутен фонд и Световната банка също преустановиха дейността си в Афганистан, като задържаха помощта за страната, както и 340 милиона долара нови резерви, издадени от МВФ през август.

Икономиката на Афганистан на практика се срина, като държавните служители не получават заплати от месеци, а хазната не е в състояние да плаща за внос. Организацията на обединените нации предупреди, че около 22 милиона души - повече от половината от населението, ще се сблъскат с "остър" недостиг на храна през зимните месеци.

Лидерът на талибанското правителство Молла Мохамад Хасан Ахунд е в списъка със санкционираните лица на САЩ. Американската страна застана твърдо по въпроса за мерките и заяви, че предприема стъпки, за да получи подкрепа за обикновените афганистанци, информира БГНЕС.

САЩ призоваха талибаните да осигурят достъп до образование на жените и момичетата в цялата страна.

Те припомниха на талибаните ангажимента им да не позволяват на терористични организации да действат на територията на Афганистан и да гарантират безопасното излизане на американски граждани от страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Кочо
преди 2 години
Детето като я закъса, беге при татьо си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години