Омикрон не предизвиква паника в Китай: Перфектната система "нула Ковид"

Населението уж подпомага ваксинирането активно, но в действителност хората нямат друг избор

30.11.2021 | 22:52 Редактор: Здравко Черкезов
Омикрон не предизвиква паника в Китай: Перфектната система

Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не предизвиква паника в Китай. Страната ваксинира бързо и масово. Властите се хвалят, че населението подпомага кампанията активно. В действителност хората нямат друг избор, пише DW.

Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не тревожи китайските власти. Напротив, правителството гордо обяви, че строгият му досегашен курс за "нула инфекции" се е увенчал с успех. Пропагандното издание "Global Times" писа, че Народната република е "непобедима преграда срещу вируса". Според изданието, динамичната стратегия на управляващите за "нула Ковид" била перфектна система, доброволно подкрепяна и от населението.

Сурови ограничения

В действителност хората в авторитарно управляваната страна нямат никакъв друг избор. Още с първия взрив на пандемията в края на 2019 и началото на 2020 година в Ухан партийните и държавни ръководители на Китай предприеха крайно сурови ограничителни мерки срещу пандемията, за да овладеят различните локални огнища на зараза. Същото важи и до днес, макар че броят на новите инфекции спадна значително.

Където и да се появят нови случаи, неизменно се обявява стриктен локдаун, въвеждат се забрани за излизане от домовете, ограничения за пътуване, проследяват се всички контактни лица, правят се масови тестове. Разрешителните за влизане в Китай от година и половина са сведени до минимум, а пристигащите отвън се изпращат в няколкоседмична задължителна карантина в хотел.

"Новият вариант Омикрон беше тъкмо открит и се разпространява относително бързо, но засега е твърде рано да се каже колко опасен и заразителен е той, дали води до сериозни симптоми и дали трябва ваксините да се напасват. Това ще трябва тепърва да се изясни", каза главният китайски епидемиолог Жонг Наншан.

Само китайска ваксина

Китай ваксинира бързо и масово. Всички деца над тригодишна възраст имат право да бъдат имунизирани с по една доза от китайската ваксина. По официални данни досега в Китай са поставени общо около 2,5 милиарда дози от нея, при население от 1,4 милиарда души.

Засега не е ясно дали и в каква степен китайските ваксини действат на вируса, и по-специално на вариантите Делта и Омикрон. Чуждестранни ваксини досега не са били одобрявани за употреба в Китай. В континенталната част на страната досега не е установена зараза с Омикрон, но от Хонконг бе съобщено за два случая. Единият от тях е на човек, завърнал се от Южна Африка, а другият е пребивавал в Нигерия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 2 години
Тоталитарният режим там бетонира властта си с т. н. мерки Сигнализирай за неуместен коментар