Ограничен приток на мигранти, "страх" и твърди линии: Коя е Прити Пател и какво цели?

Новият "План за миграцията" предвижда бързи процедури, с чиято помощ да се отсеят "истинските кандидати за убежище"

30.11.2021 | 17:12 Редактор: Жаклина Иванова
Ограничен приток на мигранти,

Тя иска да спре притока на мигранти - и да всее "страх и ужас" у престъпниците. Британският вътрешна министър Прити Пател, чиито родители са с индийски корени, е известна с твърдата си линия по отношение на миграцията.

"Разбирам вашата фрустрация, но нямам магическа пръчка, с която да реша мигрантската криза", пише в авторска статия за булевардния вестник "Сън" Пател.

Опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша и да се доберат до Великобритания ѝ дават повод да настоява за още по-строги имиграционни правила в Обединеното кралство.

Новият "План за миграцията" предвижда бързи процедури, с чиято помощ да се отсеят "истинските кандидати за убежище" от "икономическите мигранти", пише още Пател в булевардния вестник.

И формулира възгледа си съвсем ясно: "Ако мигрантите нямат повод да се надяват, че ще могат да останат във Великобритания, те няма да рискуват живота си и да плащат хиляди лири на престъпници, за дойдат тук".

Правозащитниците протестират, защото смятат, че не бива да се ограничава правото на хората да търсят убежище на Острова, пише DW.

Министър Пател обаче, която е известна с твърдата си линия, непреклонно защитава своя план.

"Човек не бяга от Франция, за да попадне на сигурно място", каза тя преди няколко дни в британския парламент.

Според плана ѝ британската гранична охрана трябва да връща мигрантите. Но синдикалната организация на граничарите може би скоро ще присъедини към протеста на правозащитниците срещу тази идея.

Родителите на Прити Пател са от индийски произход. И двамата са представители на индийско малцинство в Уганда, но през 1972 година, когато са прогонени от угандийския диктатор Иди Амин, те заминават за Великобритания. Именно там през същата година се ражда дъщеря им Прити.

Пред медиите днешният министър разказва как родителите ѝ трябвало здраво да работят и как тя самата на 18-годишна възраст решила да влезе в Консервативната партия.

В момента тя принадлежи към вътрешния кръг на властта около премиера Борис Джонсън. А в началото на политическата ѝ кариера всички я гледаха като някакво екзотично явление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК