Заради климатичните промени: Полярните мечки вече ядат северни елени (+ВИДЕО)

Кадрите хвърлиха в шок експертите

30.11.2021 | 15:28 Редактор: Искра Ангелова

Полярна мечка беше заснета да преследва северен елени, който удави във водата и изяде. Кадрите хвърлиха в шок експертите, които търсят обяснение за странното меню, с което хищникът е принуден да адаптира диетата си поради изменението на климата.

Драматичните кадри са заснети в норвежкия архипелаг Свалбард през август - през лятото, когато морският лед се отдръпва, а заедно с него си отиват и заедно с тюлените, които са основният източник на храна за полярната мечка. Кадрите са заснети от екипа на полската научна станция и на тях се вижда как млада женска полярна мечка ловува мъжки елен, като го преследва във водата, хваща го и го удавя, преди да го изяде.

Изследователите твърдят, че това, което са видели, предполага, че полярните мечки все повече ловят сухоземни животни, за да компенсират ограничения си достъп до тюлени. Това се дължи на два фактора: отстъпващият морски лед задържа полярните мечки на сушата за по-дълги периоди, и популацията на северните елени на Свалбард се увеличава след забраната за лов от 1925 г.

Свалбард, който е на разстояние от около 1000 километра от Северния полюс, има 300 полярни мечки и над 20 000 северни елени.

Полярните мечки обикновено ядат тюлени, яйца, птици, гризачи и делфини.

Два дни след като полските изследователи заснеха видеото си, същата полярна мечка беше видяна да яде друг труп на северен елен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК