Жилищата на Босфора стават недостъпни - рекордно поскъпване на наемите в Истанбул

В квартал "Бешикташ" наемът за двустаен апартамент е около 880 евро

29.11.2021 | 23:30 Редактор: Жаклина Иванова
Жилищата на Босфора стават недостъпни - рекордно поскъпване на наемите в Истанбул

Защо е това рекордно поскъпване в Истанбул? Никъде другаде наемите не растат толкова много, колкото на Босфора - с цели 160% за последните пет години. Неудържимо растат и продажните цени. Какви са причините?

Олчай Атик е студент. Миналата година е плащал 700 турски лири за стаята си, а днес наемът му е скочил до 1800 лири. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие наемите в Истанбул са се увеличили за пет години с цели 157 процента, което е най-големият ръст в световен мащаб. А както става ясно от проучване на частния турски университет "Бахчешехир", наемите на жилища в близост до университетите са се повишили още по-драстично - до 290%.

Германският "Ханделсблат" цитира резултатите от още едно изследване: проучване на градските власти в Истанбул е установило, че от началото на пандемията досега наемите са се увеличили средно с 66%. Севал Сенер от организацията "Deep Poverty Network", която проучва потребностите на бедните градски жители в Турция, обяснява пред изданието следното:

"Хората без сигурни работни места загубиха по време на пандемията голяма част от доходите си. И който не можеше да си плаща наема, просто остана на улицата", казва тя.

Междувременно само 2% от жилищната площ в Истанбул са достъпни за хората с по-ниски доходи, пише DW.

Много от турците, които могат да работят от вкъщи, са прекарали по-голямата част от последната година и половина извън големите градове, казва брокерът Асуман Айкут.

След края на локдауна обаче те отново са се насочили към градовете. Така търсенето расте неимоверно, а покрай него и наемите, особено в центъра на Истанбул. В квартал "Бешикташ" например наемът за двустайно жилище е около 880 евро, без режийните разходи. В същото време минималната заплата в страната възлиза на 260 евро.

Нищо чудно в такъв случай, че 95% от наемателите на жилища в Истанбул определят наемите си като твърде високи, а цели 41 процента са изостанали с плащанията. В следващите месеци растящите енергийни цени могат да вкарат мнозина в още по-големи финансови затруднения.

Брокерката Асуман Айкут изброява още причини за резкия ръст на цените: сред факторите за това развитие е и разпоредбата за преустройство на старите сгради в съответствие със стандартите за устойчивост при земетресения. Програмата за преустройство принуждава обитателите на такива сгради за периода на ремонта да се преместят временно в друго жилище, което повишава търсенето на квартири за кратък срок и така ги оскъпява още повече.

Същевременно растат и цените на строителните материали - пресметнато в долари, бетонната арматура е поскъпнала за една година със 70%, а тъй като лирата се обезценява все повече спрямо долара, сега тази арматура струва в Турция повече от двойно в сравнение с миналата година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК