"Победа на разума": 62% от швейцарците подкрепиха мерките и "зеления сертификат"

Швейцария в последните седмици отбелязва ръст на новите случаи на коронавирус

29.11.2021 | 17:27 Редактор: Жаклина Иванова

Въпреки големите суми, които противниците на Ковид мерките в Швейцария инвестираха в кампанията преди последния референдум в страната, 62% подкрепиха ограниченията и "зеления сертификат".

Швейцарците казаха "да" на зеления сертификат: и то с мнозинство, което далеч надхвърли прогнозите.

Това е победа на разума, заяви ръководителят на комитета в подкрепа на действащия закон за Ковид-19 Петер Метцингер.

"Бяхме сигурни, че в Швейцария мнозинството е в подкрепа на разума, на науката и фактите. Но нещата можеха да се случат и по друг начин и затова дадохме всичко от себе си до последния момент. Но се доказа, че в Швейцария управлява разумът", каза Метцингер пред швейцарската телевизия SRF.

62% от швейцарците подкрепиха закона за Ковид-19, който е и основание за въвеждането на 3G сертификата - "ваксинирани, преболедували, с отрицателен тест"- условие за посещението на ресторанти и събития, пише DW.

В последните седмици преди референдума в Швейцария се проведоха шумни протести срещу мерките, стигна се и до насилие. Комитетът против мерките доминираше не само дебата, но и публичното пространство с множество плакати. Той бе подкрепен от дясната Швейцарска народна партия и влиятелни дарители. Сега поражението трябва да бъде прието.

"За добро или за лошо", както казва говорителят на комитета против закона за Ковид-19 Йозеф Ендер.

Но битката срещу него ще продължи, твърди Ендер.

На същото мнение е и депутатът Мартина Бирхер. Нейната партия - Швейцарска народна партия - беше единствената голяма политическа сила, която агитираше да се гласува против закона.

"Ние от Швейцарската народна партия ясно ще опитаме да начертаем червена линия пред правителството докъде може да се простира сертификатът", уточни тя. Не трябва да се стига до въвеждане на 2G правило - тоест ограничения само за преболедували и ваксинирани.

И Швейцария в последните седмици отбелязва ръст на новите случаи на коронавирус. Нивото на ваксинационното покритие в страната е ниско в сравнение с други западноевропейски държави - 65%. Въпреки призивите на експертите, швейцарското правителство засега отказва да наложи по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Но след категоричният вот на швейцарците това може да се промени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
то4ния
преди 2 години
ТОЗИ КОИТО БРОИ - БРОИ, БРОИ И КАКВОТО РЕШИ КАЗВА !!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар