Меркел и ЕС дадоха тласък за подписване на световен пандемичен пакт

СЗО изисква надеждно финансиране с по-високи дарения

29.11.2021 | 14:54 Редактор: Тодор Петров
Меркел и ЕС дадоха тласък за подписване на световен пандемичен пакт

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Световната здравна организация изисква надеждно финансиране с по-високи дарения от държавите членки. Тя подкрепи започването на преговори за обвързващо международно споразумение за предотвратяване на пандемии - световен пандемичен пакт, предаде Ройтерс.

Меркел се обърна към здравните министри в началото на специална асамблея на СЗО, след като 194-те държави членки на организацията постигнаха предварителен консенсус за преговори за бъдещо споразумение за предотвратяване на пандемии и за преодоляване на пропастта между страните, водени от Европейския съюз и Съединените щати.

"Докато говорим, световната общност е изправена пред заплахата от нов, силно предаващ се вариант на Ковид-19 - Омикрон", посочи от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на тридневните преговори.

Очаква се те да приключат в сряда с приемането на проекторезолюция за започване на преговори, съобщи БНР. Според Фон дер Лайен новооткритият вариант на коронавируса е заплаха за световната общност.

Тя заяви, че не трябва да има "застой" в отговора на пандемията, като добави, че пред Европейския съюз все още стоят за решаване спешни задачи.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК