Новият вариант на коронавируса Омикрон буди тревога

Според ЕCDC той разполага с голям брой генни мутации в сравнение с първия вариант на вируса

28.11.2021 | 12:45 Редактор: Теодора Патронова
Новият вариант на коронавируса Омикрон буди тревога

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията ECDC изрази безпокойство от това как новата мутация на коронавируса Омикрон ще повлияе на имунната защита. Новата разновидност B.1.1.529 е най-различаващият се вариант на коронавируса, който е идентифициран досега в големи мащаби, съобщи институцията със седалище в Стокхолм. Тревогата е, че ефикасността на Ковид-ваксините върху новия вариант може да бъде ограничена и да се покачи опасността от повторно заразяване.

Според ЕCDC Омикрон разполага с голям брой генни мутации в сравнение с първия вариант на вируса. Все още не знаем колко точно високозаразен е той, колко ефективни са ваксините и какъв е рискът от повторно заразяване. В същото време здравната институция на ЕС смята, че вероятността за сериозно разпространение на новия вариант в страните от Общността е висока.

Заради всичко това е необходима предпазливост. От Центъра спешно препоръчват засилено прилагане на т.нар. нефармацевтични интервенции. Такива са например спазването на дистанция и носене на предпазни маски за устата и носа. Пътуването до и от засегнатите райони трябва да се избягва. 

Производителите на ваксини BioNTech и Moderna обявиха, че ще подложат новия вариант на лабораторни изследвания. Резултатите от тях се очакват до две седмици, заявиха от BioNTech. Тогава ще стане ясно дали е необходима и модификация на ваксините, в случай че този вариант се разпространи по целия свят. Вариантът се различава значително от наблюдаваните до момента, тъй като при него има допълнителни мутации на спайк протеина. Според експерти, все още не е ясно дали новият вариант е по-опасен от доминиращия в момента вариант Делта.

От BioNTech изясниха още, че заедно с техния американския партньор Pfizer от месеци се подготвят при появата на мутация, която може да преодолее защитата на ваксините, да модифицират препарата си в рамките на шест седмици. Според компанията, първите партиди от променената ваксина могат да бъдат разпратени до 100 дни. За целта е необходимо провеждането на клинични проучвания за събиране на данни за безопасността и поносимостта.

Производителят на ваксини Moderna вече тества три съществуващи бустерни ваксини срещу варианта Омикрон. Компанията също така обявява разработването на нов специфичен вариант на ваксината.

Новият вариант разтревожи целия свят. До петък той беше открит и в Белгия, Хонконг и Израел. Подобно на Световната здравна организация, ECDC също класифицира Омикрон като "вариант, будещ безпокойство". Според определението на СЗО тази класификация е сигнал, че даден вариант е по-заразен или води до по-тежко боледуване.

Европейските държави реагираха със спиране на полетите до Южна Африка. Въпреки това в Амстердам пристигнаха няколко машини от Южна Африка. Десетки пасажери са били заразени с Ковид-19, потвърдиха нидерландските здравни власти. Но не е ясно дали става въпрос за новия вариант на вируса B.1.1.529, съобщават местни медии, съобщава БГНЕС.

В петък сутринта нидерландското правителство преустанови всички полети от Южна Африка. Пасажерите, които вече са били на път, бяха тествани и карантинирани при пристигането си.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК