Умора и риск от проблеми със съня - какво причинява Ковид-19?

Учени проверяват за налична връзка между коронавирусната инфекция и психиатричните състояния

26.11.2021 | 22:59 Редактор: Жаклина Иванова
Умора и риск от проблеми със съня - какво причинява Ковид-19?

Учени са анализирали данните за здравословното състояние на приблизително 12 милиона души. Те проверяват за налична връзка между инфекцията със SARS-CoV-2 и психиатричните състояния.

Те са открили връзка между инфекцията със SARS-CoV-2 и продължителните проблеми със съня и умората, но не и състояния като депресия, самонараняване и тревожност.

Изследванията показват, че много хора изпитват умора, мозъчно замъгляване и проблеми със съня след заразяване със SARS-CoV-2. Според други проведени наблюдения психичното здраве на пациентите се влошава, но тревожността или депресията невинаги са налични.

Учените от университета в Манчестър във Великобритания, които ръководят проучването, съобщават, че около 37% от хората в САЩ са заразени със SARS-CoV-2. Въпреки това, само 1 на 4 души са тествани.

Авторите на изследването сравняват оценката на психиатричното здраве на тези, които са дали положителна проба за SARS-CoV-2, с тези, които са дали отрицателна. Проучването е публикувано в сп. JAMA Network Open.

Изследователите откриват връзка между SARS-CoV-2 и повишен риск от проблеми със съня и умора, но не го свързват с други психиатрични състояния, като депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство.

Изненадващо за тях рискът от развитие на психиатрично отклонение е сравнително един и същи при хора с позитивен резултат за Ковид-19 и такива с отрицателен. Следователно появата на такъв тип симптоматика най-вероятно зависи от индивидуалните характеристики на човека.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК