Защо ЕК намали валидността на "зеления сертификат" на 9 месеца

Идеята е да се ускори процесът на бустерното ваксиниране

27.11.2021 | 06:55 Редактор: Здравко Черкезов
Защо ЕК намали валидността на

Заради растящата заболеваемост ЕС иска да намали на 9 месеца валидността на електронния Ковид сертификат. Мярката цели да ускори процеса на бустерното ваксиниране. Подготвят се и промени в правилата за пътуванията в ЕС, пише DW.

Пандемията далеч не си е отишла. Точно обратното дори – коронавирусът мутира и се разпространява много бързо. Вярно е, че през лятото нарасна делът на ваксинираните в Европа, но пък междувременно знаем, че защитата на ваксините спада след 4 до 6 месеца – по-бързо, отколкото сме предполагали.

Затова много държави залагат на бустерни ваксинации, което очевидно и в Брюксел смятат за правилно. "Трябва да се погрижим за това ваксинираните да продължат да имат имунитет", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е убедена, че бустерните ваксини осигуряват по-надеждна защита от предишните дози и могат да предотвратят много хоспитализации и смъртни случаи.

Сертификатите – валидни само 9 месеца

ЕК иска да намали валидността на дигиталните "зелени сертификати" на 9 месеца след първото, основно ваксиниране. Така хората ще имат възможност да получат и подсилваща ваксина след 6 месеца, което в момента в някои страни не се предлага за всички възрастови групи.

Това трябва да се промени, категоричен е еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му, ограничаването на действието на сертификатите ще засили натиска върху правителствата. "Това е и целта ни: да им кажем, че ако не го направят, след 9 месеца ще има много хора без имунитет. Затова е важно да разработят национални стратегии и да могат да предложат на хората след 6 или 9 месеца да си подставят бустерна доза", уточнява той.

Колко време след бустерна ваксинация ще важи сертификатът ЕК ще реши когато има надеждни научни данни за това как се отразява на имунната защита подсилващото ваксиниране.

51 държави на 5 континента участват

В Брюксел смятат дигиталния "зелен сертификат" за успешно начинание. Общо 51 страни на петте континента са въвели сертификати – последно към списъка се присъединиха Сингапур и Того. В тази връзка Рейндерс припомня, че дигиталният сертификат не само помага на хората да пътуват свободно в страните от ЕС, а и в много страни членки е станал част от техните противоепидемични стратегии, например позволявайки на хората да ходят на ресторант или да спортуват. Какви врати отваря "зеленият сертификат" – това обаче решава всяка страна членка сама за себе си.

Само за ваксинирани и преболедували

Първоначалната идея беше сертификатите да бъдат въведени само за една година, т.е. срокът им на действие да бъде ограничен, но нестихващата пандемия налага мярката да бъде удължена. Паралелно с това ЕК иска да актуализира правилата за пътуванията от трети страни до ЕС, които не са непременно наложителни. От 1 март догодина за тези пътувания също ще се изисква сертификат за извършена ваксинация, която не трябва да е по-стара от 9 месеца. "Който е ваксиниран е добре дошъл", заяви по този повод до еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Преболедувалите пък ще трябва да представят негативен PCR-тест. Същото ще важи и за пътуващите, ваксинирани с препарат, който е одобрен от СЗО, но не е сертифициран в ЕС. Неваксинираните деца също ще бъдат пускани в ЕС с негативен PCR-тест.

Желанието на ЕК е новите правила да влязат в сила още от 10 януари следващата година. Но в случая мнението на Брюксел има само препоръчителен характер, а регламентът за пътуванията, както и здравната политика, са прерогатив на отделните страни членки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 1
Биби
преди 2 години
Извинявайте, но цял живот ли ще се боцкаме? На всеки шест месеца така ли? Няма да стане тази работа! А знае ли се как ще се отрази на организма след години, мисля, че е много безотговорно. Как я мислите тази работа? Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 2
Мммм
преди 2 години
Чудят се как да си пробутват скапаните Факсини на хората през 2 месеца. При положение, че файда от тях няма- видя се. Сигнализирай за неуместен коментар