Германия направи важна крачка към пускането на "Северен поток 2"

Няма да се застрашат доставките на газ за ЕС, сочи доклад

27.10.2021 | 08:18 Редактор: Здравко Черкезов
Германия направи важна крачка към пускането на

Разрешаването на "Северен поток 2" да изпомпва руски газ за Германия няма да застраши доставките за Европейския съюз, заяви във вторник германското икономическо министерство, премахвайки основното препятствие за спорния газопровод.

Въпреки че газопроводът е готов да започне работа, той все още трябва да бъде сертифициран от Федералната мрежова агенция на Германия и анализът на доставките на министерството е ключово изискване на регулатора да продължи този процес.

"В своя анализ Федералното министерство на икономиката заключава, че предоставянето на сертификат не застрашава сигурността на доставките на газ за Федерална република Германия и Европейския съюз", се казва в изявление на министерството, предаде BloombergTV.bg.

Министерството обяви, че е представило своя анализ на регулатора след дискусии със съседни страни от ЕС. Италия, Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия и Литва са получили възможност да изразят своето мнение.

Германският регулатор има време до началото на януари да сертифицира тръбопровода, но може да вземе решението си по-рано. След като направи препоръката си, тя отива в Европейската комисия, която има още два месеца, за да отговори.

Най-противоречивият енергиен проект в Европа, ръководен от руската газова компания "Газпром", се сблъска със съпротива от САЩ и Украйна, наред с други, които казват, че руският президент Владимир Путин може да го използва като инструмент за постигане на несвързани политически цели и заобикаляне на Украйна за транзита на газ.

Газопроводът придоби още по-голямо значение в последните седмици, тъй като Европа е изправена пред криза в доставките на газ, която доведе цените до рекордни нива този месец.

Кремъл отрече Русия да спира доставките, за да окаже натиск за бързо регулаторно одобрение на "Северен поток 2". 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК