Надежда за лечението на рак: Учени разработиха метод, унищожаващ туморите отвътре

Новият метод би могъл да се използва срещу много форми на заболяването

25.10.2021 | 23:20 Редактор: Елеонора Танева
Надежда за лечението на рак: Учени разработиха метод, унищожаващ туморите отвътре

Учени разработиха революционен метод за лечение на рак, който унищожава туморите отвътре, съобщи британското издание "Метро".

Методът "стартира" естествените защитни сили на пациента, като комбинира химиотерапия и имунотерапия, казват разработчиците. Болните клетки се отстраняват от тялото, третират се с лекарства и след това се връщат обратно в тумора. Те са снабдени с медикаменти, които активират Т-клетките на имунната система.

"Когато създадете клетки, които имат увредена ДНК, при определени условия тези живи, увредени клетки могат да изпратят сигнал, който да събуди имунната система. Имунотерапията, която стимулира имунната система да убива туморите, работи само при няколко вида рак. Новият метод би могъл да се използва срещу много форми на заболяването", заяви главният автор на изследването професор Майкъл Яфе от Масачузетския технологичен институт в САЩ, цитиран от БГНЕС.

При експериментите той напълно елиминира туморите меланом и рак на гърдата при почти половината (40%) от третираните мишки. Когато месеци по-късно на същите гризачи са инжектирани ракови клетки, Т-клетките ги разпознават и унищожават - преди да се образуват нови тумори.

"Показахме, че ако лекуваме туморни клетки навън, когато ги инжектираме обратно директно в тумора и дадем инхибитори на блокадата на контролните точки, живите, увредени клетки са тези, които събуждат имунната система", уточни професор Яфе.

В момента се провеждат няколко клинични изпитвания, при които се комбинират терапиите. 

Професорът се надява да тества подхода при пациенти, чиито тумори не са реагирали на имунотерапия. Но първо са необходими допълнителни проучвания, за да се определи кои лекарства и в какви дози биха били най-полезни за различните видове тумори. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК