Вирусолози: Преболедувалите Ковид са защитени не по-малко от ваксинираните

Защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година

25.10.2021 | 23:38 Редактор: Здравко Черкезов
Вирусолози: Преболедувалите Ковид са защитени не по-малко от ваксинираните

Преболедувалите Ковид са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, смятат вирусолозите. По последни данни защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година, пише DW.

Прекаралите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои изследвания обаче сочат, че тяхната защита трае далеч по-дълго. 

"Това шестмесечно правило вече не почива на научно основание", смята Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните до момента данни показват защита от около осем месеца, казва председателят на Постоянната комисия за ваксинация към Института "Роберт Кох" Томас Мертенс. 

Защитата след боледуване е поне една година

Според Улберт обаче преболедувалите често може да са добре защитени и година след инфекцията, включително срещу нови варианти на вируса като Делта. При ваксините това още се изследва. Те "в най-добрия случай постигат имунитет, сходен на този при преболедуване", казва Улберт. 

В момента в Германия прекаралите Ковид-19 трябва да си поставят една доза от някоя от одобрените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е установена инфекцията. При напълно ваксинираните сертификатът важи една година. Имунният отговор, предизвикан от инфекция, "стимулира дългосрочната имунологична памет", обяснява Улберт.

Това според него означава, че "преболедувалите са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, затова не може след шест месеца да се приема, че едва ли не не са се срещали с вируса".

До подобни заключения стига и германското Дружество по вирусология. Имунната защита след ваксинация и боледуване се изгражда по сходен начин. Имунната система създава антитела, които започват да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната защитата е изграждането на клетъчната памет, която при последващ контакт с вируса може да активира бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетъчната памет може да е достатъчна за изграждане на ефективна защита.  

Преболедувалите са защитени и от мутациите?

Една от разликите между това да си ваксиниран и да си бил заразен е, че наличните ваксинации предизвикват имунен отговор срещу част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е насочен срещу целия вирус. Следователно тези, които са прекарали болестта, биха могли да имат предимство например при появата на нови варианти. Те често показват мутации в протеина на шипа, което означава, че имунният отговор на тези, които са били ваксинирани, може да отслабне. 

Редица изследвания доказват, че благодарение на клетките на паметта, изградени след инфекция от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите изграждат много бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, изградени след ваксинация. Дружеството по вирусология заключва, че защитата при преболедували трае поне година. 

Положителният тест за антитела не е достатъчен за "зелен сертификат"

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните, но само ако могат да докажат инфекцията си с положителен PCR тест. "Има хора, които разполагат с антитела, но не са защитени от вируса, както и такива, които нямат антитела, но имат защита", казва ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Дали антителата, които са развити, когато тестът е отрицателен, пазят от Ковид-19, все още не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се изграждат, действително пазят от вируса. Освен това пациент може да има положителен резултат за антитела, защото е боледувал от друг коронавирус (не Ковид-19). 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Петрова
преди 1 седмица
Боледувах тежко от ковирус през пролетта на 2021г. и постъпих в болница Иван Рилски София. Бях в една стая с болни като мен, които кашляха през цялото време. Изкарах там лечение 20 дни. Първите 10 дни се влошавах, следващите 10 дни ме лекуваха и се спасих.Нямам наличен положителен тест PCR. Излиза, че съм отишла в болницата като вече незаразна??? Боледуването ми беше тежко и както пише в епикризата - "ход на заболяването: остър". Сега нямам право на сертификат, за боледувала. Как да ви вярвам ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Милен
преди 1 месец
Тест за антитела не само потвърждава преболедуване, но и доказва наличието на антитела с изграден имунитет, но не се признава! Но за позитивен ПСР и антигенен тест които не са 100% ефективни и не показват наличието на антитела, се тълкува за валиден, че си преболедувал и ти дава 12 месечен зелен сертификат! Къде е логиката? Според вас, кой тест от тези три е най точен че сме боледували? Тук не говорим за защитата от антитела, а за огромен пропуск в системата на диагностиката! Сигнализирай за неуместен коментар