Ресторантьори и хотелиери в Германия бият тревога: Няма персонал, изнемогваме

Броят на заетите в тези сектори остава далеч под стойностите преди пандемията

25.10.2021 | 09:54 Редактор: Жаклина Иванова
Ресторантьори и хотелиери в Германия бият тревога: Няма персонал, изнемогваме

Какво се оказа след края на локдауна в Германия? Че работната ръка не достига - особено в браншовете, засегнати от затварянето. Хотелите и ресторантите изнемогват.

Въпреки че ресторантите и хотелите в Германия работят отново и търсят допълнителен персонал, броят на заетите в тези сектори остава далеч под стойностите преди пандемията. Към юли 2021 година в заведенията и хотелите в Германия работят 15,6% по-малко хора, отколкото през юли 2019. Този процент се равнява на 272 812 души.

Пандемията задълбочи проблемите на трудовия пазар

"В много сфери от бранша на услугите, които бяха силно засегнати от затварянето, можем да говорим за предизвикан от коронавируса шок", казва икономистът Щефан Зел.

И преди пандемията трудовият пазар е изправен пред сериозен дефицит на кадри, пише DW. Причината за това е демографска: "бейби бум" поколението, т.е. хората, родени в периода между края на Втората световна война и средата на 60-те години, се пенсионират, а интерес към заемане на освободените работни места няма.

Германският Институт за изследване на трудовия пазар и заетостта пресмята, че страната се нуждае ежегодно от 400 000 работници от чужбина, за да компенсира недостига.

Хотелите и заведенията са сред най-силно засегнатите. Най-сериозен е спадът при заетите на ограничено работно време. Според германската Федерална агенция по заетостта, в сферата на ресторантьорството и хотелиерството те са намалели с 25%.

Сериозно засегната е и авиацията. По данни на синдиката ver.di 44% от работещите в този отрасъл, които са били заети по летищата - например на гишетата за регистрация или при обработването на багажа - са напуснали бранша.

На някои ресторанти и хотели вече им се налага да ограничават дейността си и работното си време. Много работодатели са вдигнали заплатите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
А пък работниците от чужбина, от които имат нужда, не искат да отидат там на работа, защото за да работят трябва задължителна ваксинация... и какво стана? Задължително ваксиниране, за да може да работи сектора, изгониха кадрите и сега пак ще затварят по други причини. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Нямат ли си работливи бежанци? Сигнализирай за неуместен коментар