Троен удар по Великобритания: Ковид-19, грип и RSV вирус, властите обмислят локдаун

Джонсън омаловажи перспективата за завръщане към пълно затваряне

24.10.2021 | 22:15 Редактор: Искра Ангелова
Троен удар по Великобритания: Ковид-19, грип и RSV вирус, властите обмислят локдаун

Великобритания регистрира най-високия седмичен брой на заразените с коронавирус от юли, показват данни на правителството от събота, оповестени от Ройтерс. Само ден по-рано премиерът Борис Джонсън омаловажи перспективата за завръщане към локдаун.

През последните седем дни 333 465 души са дали положителна проба за коронавирус или с 15% повече от предишната седмица. Това е най-високият брой от 21 юли. В събота за едно денонощие бяха отчетени 44 985 нови случая.

Смъртните случаи са се увеличили с 12% през последната седмица, а общият брой на починалите от Ковид-19 в Обединеното кралство е 139 461 - вторият най-висок брой в Европа след Русия.

Въпреки че ваксинациите и подобреното лечение са намалили рязко смъртните случаи в сравнение с предишните вълни, болниците вече са под натиск, а смъртността в страната е значително по-висока в сравнение с много от европейските страни.

Медицински експерти на правителството заявиха в петък, че трябва да бъдат направени приготовления за евентуално връщане на мерки за забавяне на разпространението на заболяването като работа от къщи, защото навременните мерки биха ограничили нуждата от по-сурови ограничения по-късно.

Борис Джонсън обаче заяви, че не очаква връщане на локдауна. "Не виждаме нищо, което да показва, че има такава вероятност", каза той в петък, цитиран от "Труд".

Според The Guardian обаче, правителството активно обмисля затягане на мерките, наричано неофициално "план Б“, след като учени предупреждават за "троен удар" от респираторни заболявания тази зима - Ковид-19, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV), който причинява подобни на настинка симптоми, но може да бъде сериозен за деца и възрастни хора. "План Б" предвижда въвеждането на ваксинационни паспорти и задължително носене на маски на закрити обществени места.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 2
владимир
преди 2 години
ковид истерията започна да се изтърква и затова се сетиха, че съществувал и сезонен грип хахаха Сигнализирай за неуместен коментар