Проучване показва как ваксинираните разпространяват Ковид-19

Рискът за предаване дори на Делта варианта е с над 50% по-малък, отколкото от неваксиниран

24.10.2021 | 08:15 Редактор: Елеонора Танева
Проучване показва как ваксинираните разпространяват Ковид-19

Хората, които са напълно ваксинирани срещу Ковид-19, са много по-малко заразни за другите, въпреки появата на Делта варианта. Това показват нови проучвания. Констатациите опровергава слуховете, че ваксините вече не помагат за предотвратяване на разпространението на вируса.

"Те наистина намаляват предаването. Ваксинираните хора предават вируса в някои случаи, но данните са категорични, че рискът от предаване от ваксинирани е много по-нисък от този при неваксинираните", казва Кристофър Байрън Брук от Университета на Илинойс. 

Проучването сочи, че ваксинираните хора, заразени с Делта варианта, имат 63% по-нисък шанс да заразят хора, които не са ваксинирани.

Ваксините са още по-ефективни при Алфа варианта. При него шансът да предадат вируса е със 73% по-малък.

Професорът, обаче, признава, че към момента не може да се установи колко точно е ефективна ваксината за намаляване на заразяванията, информира БГНЕС.

Друго проучване в Университета, при което ежедневно се взимат проби от 23-ма души показва, че ваксинираните отделят по-малко вируси и също така спират да отделят по-рано от неваксинираните.

Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Силвия
преди 2 години
По-голяма лъжа няма. Ваксинираните разпространяват вируса също както и неваксинираните. Всеки добър интернист ще каже,че ваксинираните също разпространяват вируса, а поставянето на ваксина съсипва имунната система и води до резистентност към лекарства. Всяко лекарство се продава с публикувани противопокацания. За разлика от ваксинната.Много се ваксинираха за да могат да пътуват в чужбина.Именно те разпространяват новите мутации на Ковид. Нищо чудно ковид да е мутация на пневмонна чума. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
eddim
преди 2 години
Пропуснали да да добавят, че това важи до първите три месеца след ваксинация. В последствие вирусното натоварване в зоните където се се локализира вируса след заразяването (горните дихателни пътища) рязко нараства. Поради наличието на антитела от групата G, организма е защитен от по-тежки симптоми (често те дори липсват), но заразения ваксиниран става "донор" на вируси за околните. След шестия месец картината е точно противоположната на тази в първите месеци след ваксинация. Налага се нова доза! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Още всичко е само предположения. Не ни успокоявате или мотивирате така! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 2
пак лъжи
преди 2 години
"Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето. " - Това какво означава? Че трябва да се ваксинираме на всеки три месеца ли? Нали по-рано ни убеждаваха, че ваксините ще ни пазят цял живот!? Защо РНК кавсините са направени по спайк-протеина на вируса, което е най-изменчивата му част? Защо, вместо да ни агитират за 3-та доза, не направиха нов вариант за Делта-версията на вируса? Сигнализирай за неуместен коментар