Косово изгони двама руски дипломати

Причината е предполагаемо "застрашаване на националната сигурност" на страната

22.10.2021 | 22:10 Редактор: Теодора Патронова
Косово изгони двама руски дипломати

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че е наредила експулсирането на двама руски дипломати заради предполагаемо "застрашаване на националната сигурност" на страната, обвинявайки Русия в опит да дестабилизирира региона.

Тя заяви в изявление днес, че е поискала от външното министерство "да обяви двама представители на Бюрото за връзка на Руската федерация в Косово за "персона нон грата".

Османи обясни решението с техни предполагаеми "вредни дейности, които рискуват да застрашат националната сигурност и конституционния ред" на Косово. Тя не даде повече подробности.

Президентът на Косово каза, че министерството на външните работи "е уведомило правоналагащите институции и отговорните служби" за прилагането на решението.

В изявлението на Османи се посочва още, че Косово е "решено да се бори срещу вредното влияние на (Русия) и нейните проксита в региона, които се опитват да подкопаят нашите постижения и тези на САЩ, НАТО и (Европейския съюз)".

Османи добави, че Прищина "ще продължи близкото сътрудничество с американските и европейските съюзници, за да предотврати опити Косово и други съседни страни да станат жертва на (руските) амбиции за дестабилизиране на нашия регион", предава БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК