Заради Ковид-19 Румъния остана без ковчези

В страната вируст убива по един човек на всеки пет минути

20.10.2021 | 16:17 Редактор: Искра Ангелова
Заради Ковид-19 Румъния остана без ковчези

Рязкото нарастване на броя на смъртните случаи, причинени от коронавирус в Румъния, кара погребалните агенции да се борят с търсенето на ковчези и погребения, съобщава в. "Гардиън".

Вчера инфекциите и смъртните случаи достигнаха нов дневен връх, а Ковид-19 убива по един човек на всеки пет минути.

Един от собствениците на погребални агенции съобщава на информационната агенция, че търсенето на неговите услуги и на услугите в целия бранш се е увеличило с 50 %.

"Гардиън" публикува откъс от репортажа на Ройтерс.

Докато безпрецедентната вълна от смъртни случаи, причинени от Ковид-19, обхваща Румъния, собственикът на погребално бюро Себастиан Кокош се бори да осигури ковчези и да се справи с по-бързия темп на погребения. Но за него нищо не разкрива мащабите на най-смъртоносната епидемия в света повече от опечалените посетители, които не спират.

"Имаше семейства, които погребваха до четирима души за две седмици, а това не е лесно", казва той пред Ройтерс.

Базиран в централния град Плоещ, Кокош е и председател на националната асоциация на погребалните агенции.

И той има сурово послание към мнозинството от сънародниците си, които остават неваксинирани.

"Това, което се случва сега, не може да се сравни с нищо", казва Кокош, който е в бизнеса от 12 години. "Препоръчвам на всички да се ваксинират, защото в противен случай ще се окажат в нашите ръце".

В целия Европейски съюз 74% от пълнолетното население е напълно ваксинирано. В Румъния този процент е 36%, което е вторият най-нисък в блока след съседна България, а за хората над 80 години той е едва 20%.

Тези числа отразяват историята на недоверие към румънските държавни институции, както и неразвитата инфраструктура в селските райони и слабата разяснителна кампания за необходимостта от ваксинацията във втората по бедност страна от ЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 1
Курягин
преди 1 месец
По смешен виц днес не бях прочел... Сигнализирай за неуместен коментар