Порои, засушавания и екстремни жеги - очакват ни драматични климатични промени

Ако затоплянето на Земята се намали дори и с малко, това би могло да спаси милиони човешки животи

20.10.2021 | 15:24 Редактор: Жаклина Иванова
Порои, засушавания и екстремни жеги - очакват ни драматични климатични промени

Поройните дъждове са зачестили с 30%, а засушаванията - с 40. Какво трябва да направят държавите, за да овладеят климатичните промени?

На 31 октомври ще започне тазгодишната Конференцията на ООН за климатичните промени. Натискът е голям. Необходимо е прилагането на по-радикални мерки, за да бъдат постигнати целите от Парижкото споразумение за климата. И то бързо.

През 2015 година световната общност се обедини почти единодушно около решението, че затоплянето на Земята трябва да ограничи до два градуса по Целзий в сравнение с нивата преди индустриализацията. В рамките на Парижкото споразумение бе набелязана целта от 1,5 градуса. Но подготвените до момента пакети от мерки не са достатъчни. И въпреки положените усилия, според прогнозите, до края на века земната температура ще се увеличи с 2,7 градуса, пише DW.

В контекста на причинените от промените в климата катастрофи по цял свят изглежда, че сме безпомощни пред продължителните засушавания и опустошителните наводнения. Но същевременно се откроява и следното: ако затоплянето на Земята се намали дори и с малко, това би могло да спаси милиони човешки животи. Големи площи могат да бъдат опазени от разруха. Много от застрашените видове могат да оцелеят. Последните данни на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) сочат, че глобалната средна температура се е увеличила с 1,7 градуса в сравнение с времената преди индустриализацията. Като последствията вече са видими.

Морското равнище вече се е увеличило с 20 сантиметра, което може да не изглежда много. Но това увеличение кара хората по цял свят да напускат домовете си - например в Бангладеш. Там вече стотици хиляди трябваше да избягат от жилищата си заради наводненията.

В бъдеще числата само ще растат. Затоплянето на земната температура с 1,5 градуса ще доведе до ръст в морското равнище с 48 см, а затопляне от два градуса - до увеличение с 56 см, отбелязва британският сайт Carbon Brief, който събира данни за развитието на климата по цял свят. Проучванията на сайта сочат, че увеличение на морското равнище дори само с 8 сантиметра ще доведе дотам, че милиони хора ще изгубят родината си. По данни на IPCC нарастване с 10 сантиметра ще засегне живота на около 10 милиона души.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК