ЕК заплаши да лиши Полша от 57 млрд. евро, Моравецки съзря изнудване

Спорът за върховенството на закона между Варшава и Брюксел ескалира

19.10.2021 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов

Спорът за върховенството на закона между Варшава и Брюксел ескалира. По време на дебат в Европейския парламент председателят на EK Урсула фон дер Лайен заплаши Полша, че ще бъде лишена от евросредства.

Така Европейската комисия даде категорична заявка, че ще отговори на Полша и постановлението на Конституционния съд на страната, според което европейското законодателство не е над националното. 

"Дълбоко разтревожена съм. Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз. Това е директно предизвикателство за единството на европейския правен ред. Само общо законодателство осигурява равни права, взаимно доверие между страните членки и общи политики", коментира Фон дер Лайен.

Полският премиер Матеуш Моравецки от своя страна определи заканата като изнудване.

"Недопустимо е да се налагат нечии решения над другите, без правно основание. Още по-неприемливо е за тази цел да се използва езикът на финансовия шантаж, да се говори за санкции или да се стига дори по-далеч срещу определени държави членки", коментира той.

Моравецки заяви, че мястото на Полша е в Съюза, но правилата трябва да бъдат еднакви за всички. Той цитира извадки от съдебни решения и конституционни текстове, в които се посочва, че европейското право има върховенство само върху компетенции, които са му предоставени от всяка отделна страна членка. 

За изненада се оказа, че цитатите на са от юридически текстове от Полша. 

"Виждам вълнението по лицата ви, разбирам, че не сте съгласни. Но не разбирам защо. Тези цитати идват от решения на френския Конституционен съвет, на датския Върховен съд, на германския Федерален конституционен съд", посочи полският премиер.

Ако спорът не бъде решен, Полша рискува да загуби достъпа си до 57 млрд. евро от Плана за възстановяване от пандемията.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
elo
преди 2 години
Усойницата заплшила Полша. Така е когато не подържат като "Пард гордости" уважение и възхвалване на трансгните когато в паспортите и личните им карти липсва третата графа за пол. Сигнализирай за неуместен коментар